Starten

Een onderneming starten is voor veel mensen dé manier om hun eigen weg te bepalen. Een nieuwe manier van werken, zelf bepalen, kansen benutten, een droom waarmaken of soms een gedwongen stap. Al deze mensen kunnen een onderneming starten en wij zijn er om daarbij te ondersteunen.

Het starten van een eigen onderneming: een droom én een weg naar vrijheid en zelfstandigheid. De weg naar je eigen bedrijf is mooi, maar heeft géén standaard routebeschrijving.

Starten met een plan

Er bestaan veel stappenplannen en checklists voor het starten van een onderneming, en die helpen zeker. Een grotere kans van slagen heb je echter als je meer doet dan alleen een checklist volgen. Goed kijken naar de vaardigheden van de aspirant-ondernemer, een aanvullende opleiding waar nodig, een goed doordacht ondernemingsplan en iemand die je uitdaagt en vragen stelt bijvoorbeeld.

Bij het IMK zien we dat veel mensen een onderneming kunnen starten, mits ze goed kijken naar hun zwakke en sterke kanten én zich laten ondersteunen op weg naar het ondernemerschap. Wij geloven dat dit het beste gedaan kan worden door mensen die zelf ondernemer zijn geweest en daarnaast de nodige coachingsvaardigheden hebben.

Voor specifieke groepen is een maatwerkprogramma nodig. Bij statushouders bijvoorbeeld is de motivatie vaak hoog, maar is extra aandacht nodig voor culturele verschillen en taal. Die aandacht bieden wij.

Je eigen bedrijf starten? Wij helpen je op weg!

We ondersteunen je om je eigen bedrijf op eigen kracht te starten. De essentie daarvan zit in ons programma Startkracht en dat bestaat uit de volgende 5 stappen (met elementen uit die fase):

 1. Ondernemersintake: kennismaken, ondernemerstest, verslag en vervolgadvies
 2. Verkenningsfase: concept ondernemingsplan, 6 trainingen
 3. Aanloopfase: de echte start, 4 trainingen
 4. Versnellingsfase: voor een vliegende start, 2 trainingen

We bepalen in de intake fase de optimale invulling van Startkracht omdat elke deelnemer anders is; als persoon en qua achtergrond, ervaring en ondernemers idee. De opleidingen en trainingen doen we effectief en eigentijds. Naast groepsgewijze trainingen (ook op verzoek online) gebruiken we e-learning indien nodig met extra persoonlijke uitleg en hierdoor kan ieder op zijn eigen tempo leren. Elke starter maakt een online ondernemingsplan.

We zorgen met de begeleiding voor een stimulerende omgeving; deelnemers kunnen voortdurend persoonlijk dan wel online contact onderhouden met de coach en ook met mede-starters om van elkaar te leren. Ook brengen we deelnemers in contact met bestaande ervaren ondernemers.

De ondernemerscoach vervult de rol van coach, trainer en adviseur. Hij zal meebewegen met de leerroute van de starter en de ontwikkelroute van de onderneming. Met bewaking van de voortgang, want het resultaat telt: een succesvolle start van je bedrijf!

We ondersteunen mensen een bedrijf te starten in verschillende situaties, zoals:

 • Ondernemer worden vanuit een baan
 • Starten zonder baan
 • Starten vanuit de bijstand (participatiewet)
 • Nieuwkomers die willen starten
 • De zelfstarter

Onze kennis en ervaring zetten we ook graag in als je begonnen bent met je bedrijf. Soms omdat je een ervaren klankbord zoekt of voor een hele specifieke situatie. Daarom bieden we voor de bestaande ondernemer de volgende aanvullende diensten:

 • Herstart (een nieuwe start maken met je onderneming omdat die stilgevallen is)
 • Ondernemingscoaching ná de start (maatwerk daar waar de vraag ligt)
 • Budgettering (zakelijk en privé de geldstromen onder controle hebben)
 • Bedrijfsbeëindiging (soms is dit de beste optie, waar begin je dan? Wat heeft prioriteit?)

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf heeft met “IMK Starten” een unieke propositie om kandidaten succesvol een eigen onderneming te laten starten. Kandidaten komen bij ons via gemeentes, UWV, grote organisaties en bedrijven en vaak ook direct. Hiervoor kiezen ze ons:

 • Onze ondernemerscoaches. Mensgericht, deskundig en elk met meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van startende ondernemers.
 • Onze bewezen hands-on aanpak: Startkracht.
 • Een intake met toets, (online) opleidingen, ondernemingsplan maken, persoonlijke begeleiding én nazorg.
 • De resultaten. Meer dan 10.000 ondernemers zijn met hulp van IMK gestart. En met hoge tevredenheid
 • IMK, Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Sinds 1954 werkt het IMK voor ondernemers. We hebben informatie over alle bedrijfstakken en kunnen met onze “benchmarks” snel inschatten of een ondernemingsplan, het bedrijfsidee haalbaar is.

Heb je behoefte aan contact met ons om meer te weten te komen over dit onderwerp?

Bel ons op telefoonnummer 088 999 00 00 of gebruik onderstaand contactformulier:

Jouw gegevens zijn veilig en worden niet aan derden verstrekt. Lees onze Privacy- en Cookieverklaring.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: