Overnamefinanciering

Om een overeenkomst tot koop of verkoop van een bedrijf succesvol af te ronden, moet de bedrijfsovername financiering geregeld worden. Dit geldt voor jou wanneer je met een verkopende partij overeenstemming hebt om een bedrijf over te nemen, maar ook voor de kandidaat-koper aan wie jij jouw bedrijf wilt verkopen. Niet zelden gaat een transactie waaraan lang gewerkt is, en waar beide partijen willen tekenen, niet door omdat de financiering niet voor elkaar is.

Bij bedrijfsovername financiering komt veel kijken. Als integraal adviesbureau zorgen wij ervoor dat er geen losse eindjes zijn. Naast de begeleiding van het overnameproces zelf, organiseren wij naar wens parallel de financiering van de transactie. Als onafhankelijk instituut met ervaren financieringsspecialisten kunnen wij putten uit een sterk netwerk met diverse banken, financiële instellingen en investeerders om altijd een passende financieringsoplossing te vinden, voor jou als koper of voor de kandidaat-koper van jouw bedrijf.

De kennis en inzicht die we opdoen gedurende het begeleidingsproces komt uitstekend van pas om het meest optimale financieringspakket te realiseren. Overigens adviseren en verzorgen wij ook financiering (vreemd vermogen en equity) voor bedrijven waar wij niet de overname zelf begeleiden.

Wat er komt kijken bij overnamefinanciering

Na een lange periode van research, onderhandelingen en nog meer research, is de kogel bijna door de kerk. Je staat op het punt een bedrijf over te nemen. Dit lange en complexe proces bevindt zich in de afrondende fase. De laatste punten en komma’s worden gezet en het enige dat nog resteert, is het plaatsen van de benodigde handtekeningen om de overname te bezegelen.

Je hebt goed nagedacht of het bedrijf dat je gaat overnemen past in de strategie en visie van jouw bedrijf. Tal van complexe vraagstukken zijn hierbij de revue gepasseerd. Maar heb je ook voldoende tijd en aandacht besteed aan de financiering van de op handen zijnde bedrijfsovername? In dit artikel lees je diverse mogelijkheden om een overname te financieren.

De meest traditionele manier van overnamefinanciering is aankloppen bij de bank om via een lening de overname te bekostigen. Banken zijn sterk gericht op het onder controle houden van risico’s en willen hierdoor nog wel eens terughoudend zijn in het verstrekken van kredieten.

Wanneer je een financiering bij een bank aanvraagt, dan zal je te allen tijde zeer goed beslagen ten ijs moeten komen. Een juiste documentatie, onderbouwt met actuele cijfers, is dan ook een vereiste om in aanmerking te komen voor een krediet of lening. Vaak zijn er betere alternatieven. Doorloop altijd even de financieringswijzer.

Het klinkt misschien vreemd, de bedrijfsovername financieren via de vorige eigenaar. Toch wordt er regelmatig gebruik gemaakt van deze vorm van overnamefinanciering. De verkopende partij wil immers graag van het bedrijf af en wil de deal niet af laten ketsen op een financiering die je niet rond krijgt met de bank.

Meestal wordt de financiering in de vorm gegoten van een achtergestelde lening. De verkoper, lees: de oud-eigenaar, loopt hierbij zeker enig risico, want mocht het mis gaan, dan staat hij meestal achter in de rij van schuldeisers. Je begrijpt vast en zeker dat deze vorm van overnamefinanciering er één is die zorgvuldig geregeld en vastgelegd moet zijn. IMK staat je graag met raad en daad terzijde tijdens dit proces. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden die we je kunnen bieden op dit vlak.

Een derde manier om een bedrijfsovername te bekostigen is door gebruik te maken van investeerders. IMK heeft een uitgebreid netwerk dat bestaat uit onder andere banken en andere financiële instellingen. Tot dit netwerk behoren ook investeerders en wij brengen je natuurlijk graag in contact met deze groep. Je kunt voor investeerders kiezen als je de financiering met bijvoorbeeld de bank of een andere partij niet of slechts gedeeltelijk rond krijgt.

Investeerders durven het benodigde kapitaal vaak wel beschikbaar te stellen. De manier waarop zij dit doen is verschillend en varieert van het verstrekken van een geldelijke lening tot het verkrijgen van een deel van de aandelen van het bedrijf.

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden zijn er nog een aantal mogelijkheden om een bedrijfsovername te financieren. Zoals bijvoorbeeld crowdfunding & family and friends lending.

Crowdfunding is sterk in opkomst, maar is lang niet voor elke bedrijfsovername geschikt. Met alleen een goed plan kom je er niet. Je zal veel energie en tijd moeten steken in crowdfunding en enige kennis van zaken moeten hebben van dit verschijnsel. Een uitgebreid netwerk draagt zeker bij aan het succes ervan.

Wanneer de bank nul op het rekest geeft, dan is er wellicht een mogelijkheid om via familie en/of bekenden geld te lenen. De praktijk wijst uit dat het vaak niet mogelijk is om via deze manier voldoende geld bij elkaar te krijgen om de overname te financieren.

Het zal je vast niet verbazen dat bij een bedrijfsovername de Belastingdienst niet uit het oog mag worden verloren. Zorg dat je ook wat dit onderdeel betreft de zaken goed op orde hebt. Wanneer je de zaken op het fiscale vlak niet goed geregeld hebt, dan kan dit verregaande gevolgen hebben. Zaken waar je hoogstwaarschijnlijk mee te maken krijgt en die aandacht verdienen zijn onder andere:

  • Overdrachtsbelasting
  • Omzetbelasting
  • Renteaftrek
  • Aan –en verkoopkosten

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de fiscale consequenties die een bedrijfsovername met zich meebrengt. De financieel specialisten van IMK kunnen je hier veel over vertellen. Aarzel niet om contact met hen op te nemen.

Begin op tijd met het verkennen van de mogelijkheden!

Wij raden je aan om niet pas in de laatste fase van een overname aandacht te schenken aan de bedrijfsovername financiering. Begin hier tijdig mee, want dit geeft rust. Bovendien is het prettig om vooraf duidelijk te hebben wat je mogelijkheden zijn. Meer dan eens bestaat deze financiering uit een combinatie van verschillende financieringsvormen. Laat je hierin dan ook bijstaan door onafhankelijke financiële experts.

IMK heeft deze onafhankelijke financiële experts in huis. Met onze ervaring, kennis, netwerk en expertise vinden we altijd een passende financiersoplossing.

Geïnteresseerd geraakt of wil je meer informatie ontvangen met betrekking tot overnamefinanciering? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact op met ons op. Wij vertellen je graag wat we voor je kunnen betekenen!

Overnamefinanciering: de rode draad

En dan is het (eindelijk) zo ver. De bedrijfsovername bevindt zich in de laatste fase. Kortom, er zijn spijkers met koppen geslagen en de bedrijfsovername is zo goed als afgerond. De fiscale en juridische gevolgen zijn besproken en afgedicht. Ook zijn jullie het eens geworden over het te betalen bedrag voor het bedrijf in kwestie. Beide partijen kijken tevreden terug op het gehele proces en het is alleen nog slechts een kwestie van betalen.  Jammer genoeg wijst de dagelijkse praktijk vaak uit dat de deal het op het allerlaatste moment toch niet doorgaat. De financiering van de koop of verkoop blijkt niet voor elkaar te zijn. Voor beide partijen niet wenselijk natuurlijk, en bovendien erg frustrerend.

Overnamefinanciering krijgt helaas lang nog niet altijd die aandacht die het zou moeten krijgen. IMK biedt ook in dit onderdeel van een bedrijfsovername uitkomst. Onze ervaren financieringsspecialisten helpen bij het vinden van een passende financiering om de overname van het bedrijf tot een goed en succesvol einde te brengen. We maken hierbij gebruik van ons uitgebreide netwerk en uitstekende contacten met onder andere banken en investeerders. Hierbij is het goed om te weten dat wij niet alleen de overnamefinanciering begeleiden/regelen voor ondernemingen die wij gedurende het hele bedrijfsovernameproces hebben begeleid. Ook wanneer we je alleen voor een (overname)financiering bij ons aanklopt zijn we je graag van dienst.

IMK weet als geen ander de weg in het midden– en kleinbedrijf. Kiezen voor IMK is dan ook kiezen voor een betrouwbare partner die beschikt over de juiste kennis, expertise, netwerk en contacten. IMK levert een breed scala aan diensten voor het MKB, waar begeleiding tijdens een bedrijfsovername slechts één voorbeeld van is. Neem dan ook eens contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen!

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Aarzel niet, wij zijn je graag van dienst!

Jouw gegevens zijn veilig en worden niet aan derden verstrekt. Lees onze Privacy- en Cookieverklaring.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: