Hoe regel jij de overnamefinanciering?

Een financiering regelen om het bedrijf over te kunnen nemen: het is zo ongeveer het belangrijkste onderdeel wanneer jij een bedrijf wilt gaan overnemen. Zonder goede financiering, geen koop van het bedrijf! Wij helpen je graag verder.

  • Meer dan 100 lokale adviseurs

  • Maak de juiste keuzes voor jouw bedrijf

  • Krijg steun en regelingen

Waar moet je aan denken bij overnamefinanciering?

Wanneer je een bedrijf gaat overnemen, wil je goed voorbereid zijn. Begin dus op tijd met het opdoen van kennis over de mogelijkheden! Een overnamefinanciering kan uit verschillende financieringsvormen bestaan. Onze adviseurs helpen je met het samenstellen van de beste combinatie van financieringsvormen.

Complete begeleiding of hulp bij overnamefinanciering?

De adviseurs van het IMK staan voor je klaar om te helpen met de koop of verkoop van een bedrijf. We helpen je graag tijdens het hele verkoopproces, maar staan ook voor je klaar wanneer je alleen hulp zoekt bij overnamefinanciering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Dit zijn de meest voorkomende financieringsmogelijkheden

Het financieren van de koop van een bedrijf is op verschillende manieren mogelijk. Hier vind je alle meest voorkomende mogelijkheden op een rijtje:

Een financiering via de bank: de meest traditionele manier om een overname te financieren. Belangrijk om te weten: omdat banken zo min mogelijk risico’s willen nemen, is een goede voorbereiding voor een financieringsaanvraag erg belangrijk. Je moet in ieder geval een document met actuele cijfers aanleveren om in aanmerking te komen voor een financiering bij de bank.

Financiering via de vorige eigenaar? Ja, daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt! Er zijn verschillende opties beschikbaar:

  • Gespreid betalen

Kun je voor een deel het bedrag uit eigen vermogen betalen, maar mis je nog een stuk om tot het totale bedrag te komen? Spreek dan samen met de verkoper af dat je rest maandelijks aflost, totdat je bij het volledige bedrag komt.

  • Achtergestelde lening

Met deze financieringsvorm betaal je maandelijks een bedrag aan de verkoper, net zolang tot je het volledige bedrag hebt betaald. Let op! Deze financieringsvorm zorgt voor veel risico bij de verkoper. Het kan dus zijn dat de verkoper een hoge rente wilt ontvangen.

  • Earn-out financiering

Met deze lening betaal je over de winsten die jij hebt behaald met jij nieuwe bedrijf. Van tevoren spreek je een aantal doelen af. Pas wanneer jij deze doelen hebt gehaald, moet jij aan de verkoper gaan betalen. Deze vorm van financiering wordt vaak gebruikt om de goodwill af te betalen.

Investeerders kunnen je ook helpen om de financiering rond te krijgen. Zij doen dit doen op verschillende manieren: door geld beschikbaar te stellen of doordat zij een deel van de aandelen willen overnemen. Door het netwerk van onze adviseurs heb je een ruime keuze aan investeerders en weet je precies waar je aan toe bent.

Dan zijn er nog alternatieve manieren om een financiering rond te krijgen. Denk aan crowdfunding of het afsluiten van een lening bij familie en vrienden. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met de adviseurs!

Bedrijfsovernames en de Belastingdienst

Bij een bedrijfsovername krijg je natuurlijk ook te maken met de Belastingdienst. Het is dus belangrijk om je zaken goed op orde te hebben, anders krijg je te maken met vervelende gevolgen! Denk bijvoorbeeld aan deze zaken:

  • Overdrachtsbelasting
  • Omzetbelasting
  • Renteaftrek
  • Aan- en verkoopkosten

Zorg ervoor dat je voor de bedrijfsovername goed op de hoogte bent van de gevolgen van deze aankoop. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan!

Complete begeleiding of hulp bij overnamefinanciering?

De adviseurs van het IMK staan voor je klaar om te helpen met de koop of verkoop van een bedrijf. We helpen je graag tijdens het hele verkoopproces, maar staan ook voor je klaar wanneer je alleen hulp zoekt bij overnamefinanciering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Vragen? Neem contact op met het IMK!

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: