Bedrijfsopvolging

Een kwart van de zelfstandige ondernemers overweegt het stokje over te dragen. Om na jaren hard werken de vruchten te plukken of om van de zorgen af te zijn. En soms om iets nieuws te beginnen.

Bedrijfsopvolging is niet slechts een momentopname, maar een volledig proces. Is jouw bedrijf klaar voor overdracht? Dat kan niet in een paar maanden, daar heb je meer tijd voor nodig. Wij begeleiden ondernemers in een aantal fases naar de positie, waarop hij of zij het bedrijf het beste kan overdragen. Daar komt bij dat we niet alleen naar het bedrijf kijken, maar ook naar de ondernemer zelf. Waar wordt de ondernemer in kwestie gelukkig van, en wat is er financieel nodig om straks, na de overdracht van de onderneming, financieel onbezorgd te kunnen leven?

Vergis je niet wat er allemaal bij een bedrijfsoverdracht komt kijken. De kans is groot dat je met zaken wordt geconfronteerd waarmee je nog niet eerder te maken hebt gehad. Denk hierbij onder andere aan:

  • Het eventueel overnemen van personeel,
  • De juridische aspecten bij het overnemen van een bedrijf, want hoe is het bijvoorbeeld geregeld met betrekking tot de aansprakelijkheid?
  • De fiscale aspecten van een bedrijfsovername,
  • De waardebepaling van het bedrijf in kwestie,
  • De nieuwe gezagsverhoudingen die ontstaan.

Onvoldoende kennis en expertise op deze gebieden kan je duur komen te staan. Bij de overdracht van een bedrijf speelt ook emotie vaak een grote rol. Dit kan een verkeerde invloed hebben op het nemen van beslissingen. IMK heeft een ruime ervaring in het begeleiden bij een bedrijfsoverdracht. Als onafhankelijke derde partij begeleiden we je rationeel door het proces, én houden rekening met de emotionele aspecten van een bedrijfsopvolging.

Voordat je contact opneemt met de verkopende partij, is het slim zelf al de nodige research gepleegd. Het internet is wat dit betreft vandaag de dag een ongekende bron van informatie. Lees je zoveel mogelijk in over het bedrijf dat je wilt overnemen. Verdiep je in de geschiedenis, raadpleeg de Kamer van Koophandel, lees online reviews van klanten, raadpleeg (sociale) media en ga zo maar door. Zo ben je al goed voorbereid wanneer je besluit om de verkopende partij te benaderen.

Wat komt er bij bedrijfsoverdracht krijgen? Vaak is er sprake van het overdragen van een familiebedrijf aan een familielid, maar ook aan een andere, nieuwe eigenaar. Dikwijls is het de wens om de zaak over te dragen aan de kinderen, maar hoe doe je dat op de best mogelijke wijze? Hoe kunnen de kinderen dat financieren, en wat doe je als de kinderen geen interesse hebben? Hoe vind je dan een geschikte koper, en wat is je bedrijf eigenlijk waard? Dat zijn allemaal factoren die dan mee gaan spelen.

De beslissing om uw bedrijf verkopen is geen simpele ja/nee vraag. Er zijn foute, goede of betere manieren om dat op te starten. Een beslissing met veel opties en veel te verliezen en te winnen. Een beslissing, die je beter niet alleen kunt nemen. Hier helpt IMK u bij.

Vaak draait bedrijfsoverdracht om het familiebedrijf overdragen. Dan wil je alles goed geregeld hebben. Bovendien komen er veel emoties en sentimentele waarde kijken bij de overdracht van jouw bedrijf. Ook dat is belangrijk. IMK helpt je ermee: de technische zaken, én alles respectvol en correct afhandelen.

Heb je behoefte aan contact met ons om meer te weten te komen over dit onderwerp?

Bel ons op telefoonnummer 088 999 00 00 of gebruik onderstaand contactformulier:

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: