Instituut voor het midden- en kleinbedrijf

Instituut voor het midden-
en kleinbedrijf

Laden Evenementen

Schrijf je direct in voor onze opleiding

Jouw gegevens zijn veilig en worden niet aan derden verstrekt. Lees onze Privacy- en Cookieverklaring.

Doorgang van de opleidingen
Uiterlijk veertien dagen voor aanvang wordt besloten of er voldoende deelnemers zijn en of de opleiding doorgang kan vinden. Mocht deze worden geannuleerd, dan nodigen wij je uit om deel te nemen aan een opleiding op een alternatieve datum.

Afmelding en afwezigheid
Bij afmelding door de deelnemer aan de opleiding wordt 50% van de kosten in rekening gebracht. Bij afmelding minder dan veertien dagen voor aanvang van de opleiding, of bij afwezigheid zonder afmelding, wordt het gehele bedrag in rekening gebracht. Uiteraard zullen wij ons uiterste best doen in goed overleg naar alternatieve data te zoeken voor deelname. Ben je na inschrijving, maar voor aanvang van de opleiding, verhinderd, dan is het laten deelnemen van een vervanger natuurlijk mogelijk.

Facturatie
Facturatie geschiedt na inschrijving voor de opleiding.

Formeel biedt de Participatiewet geen ruimte voor parttime ondernemers. De enige regeling voor ondernemerschap vanuit de Participatiewet, het Bbz, is door de toets op levensvatbaarheid geen optie voor de doelgroep parttime ondernemers. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het door persoonlijke omstandigheden en/of fysieke beperkingen helaas niet voor iedereen weggelegd om zelf een volledig inkomen te verwerven. Er is dan hulp nodig om uiteindelijk weer te kunnen uitstromen. Uit onderzoek en praktijk is gebleken dat parttime ondernemen werkt: het zorgt voor uitstroom en besparing op de uitkeringskosten.

Waarom parttime ondernemen in een overspannen arbeidsmarkt?
De werkloosheid heeft een laagterecord bereikt. We zien aan de andere kant dat parttime ondernemen nog nooit zo populair is geweest. Volgens de Kamer van Koophandel zijn er ruim 300.000 parttime ondernemers en is dit aantal sinds 2016 met 50% gestegen. De doelgroep die nu nog (deels) afhankelijk is van een Participatiewet-uitkering heeft op de huidige arbeidsmarkt weinig kansen. Het ‘ondernemen naar vermogen’ is een manier om deze doelgroep (door wat ze willen en kunnen) zelfvertrouwen te geven en te werken aan een verbeterd CV dat ook richting reguliere arbeid helpt.

Welke onderwerpen komen in deze masterclass aan de orde?

• PTO: voor welke bedrijfstypen is het verantwoord en mogelijk.
• Vinden en selecteren van geschikte kandidaten.
• Formuleren van beleidsregels.
• Het belang van inkomenskorting en afspraken over winstberekening en voorbeeldberekeningen.
• De inzet van begeleiding (individueel, collectief, het belang van de groepsvibe, motivatie en van elkaar leren).
• Korte inkijk over parttime ondernemen in een sociale coöperatie.

Na afronding van deze masterclass heb je voldoende basiskennis om deel te nemen aan een PTO-project. Basiskennis van het Bbz is voor het volgen van deze masterclass niet noodzakelijk.

Deelnemers

• Klantmanagers Inkomen en Werk
• Beleidsmedewerkers
• Regionale Mobiliteitsteams
• Bbz-consulenten

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan:

Go to Top