Heb jij een belastingschuld door coronaregelingen?

Update: belastingschuld door coronaregelingen? De tijd dringt! 

Heb jij tijdens de coronacrisis gebruik gemaakt van de coronaregelingen van de overheid? Nu corona (gelukkig!) weg lijkt te zijn uit de maatschappij, is het tijd om de gekregen steun terug te betalen. Sinds oktober 2022 vraagt de Belastingdienst aan ondernemers om de schulden terug te betalen. Vanaf oktober tot nu heb je dus een aantal brieven van de Belastingdienst over dit onderwerp ontvangen.

Vanaf juli 2023 worden de volgende stappen voor ondernemers met coronaschulden genomen. Lees hier het artikel.

Ben jij ondernemer en heb je belastingschulden door de coronacrisis? Dan is het belangrijk om in ieder geval een reactie te geven op de brieven van de Belastingdienst. Dat betekent dat je moet gaan starten met betalen óf je moet aangeven dat het je niet lukt om de schulden terug te betalen. Dit betekent niet dat je schuld niet meer terug hoeft te betalen, maar geeft je wel mogelijkheden voor andere opties. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

Help! Het lukt me niet om de schulden terug te betalen.

Wij kunnen je verder helpen. Wat jij nodig hebt, is een betalingsregeling van de Belastingdienst. Om hier aanspraak op te maken, heb je een verklaring van een onafhankelijke partij nodig. Het IMK geeft deze verklaring. De tijd dringt, dus snel stappen zetten is niet overbodig!

Wat gebeurt er als ik niks doe?

Dan loop je het risico om de coronaschuld in één keer terug te moeten betalen. In het uiterste geval komt de deurwaarder langs, waardoor de toekomst van jouw bedrijf in gevaar komt. Er is géén kans dat de Belastingschuld wordt kwijtgescholden. Niks doen is dus geen optie.

ISO gecertificeerd

Het IMK is ISO 9001 gecertificeerd en voldoet aan alle privacy regels.

Belastingdienst

Wij zijn vertrouwd partner van ondernemers én de overheid

Dit gaan we doen én dit hebben we nodig

Jij levert straks een aantal (financiële) gegevens aan, zoals bankgegevens en een jaarrekening. Geen zorgen: deze gegevens worden alleen voor het onderzoek gebruikt. Weet je niet hoe je deze gegevens het beste aanlevert? Dan helpen we je daarbij.

De screening is gedaan. Hoe nu verder?

Met deze uitkomst krijg jij een passende regeling van de Belastingdienst. Na de screening geven wij je – wanneer jij dat wilt – extra advies en begeleiding. Zo zorgen we voor een gezonde en schuldvrije onderneming!

Maak een belafspraak!

Helemaal vrijblijvend. Je zit nergens aan vast!

Het IMK is bekend van:

Ben je journalist en heb je een vraag over een persbericht of over een trend in de wereld van de MKB’er in Nederland? Wil je een interview aanvragen met IMK-directeur Michiel Hordijk of wil je een van onze specialisten spreken? Journalisten kunnen contact opnemen met onze afdeling communicatie. Bekijk hiervoor de speciale perspagina.

Ben je niet werkzaam in de media, neem dan contact op via ons contactformulier.

100.000+

Ondernemers geholpen

70 jaar

Oplossingen voor MKB

1200+

Klantwaarderingen

Aanwezig

Landelijk, lokaal en online

IMK. Wij maken ondernemers succesvoller.

IMK helpt jouw bedrijf succesvoller te worden. 

Dat doen we door je te helpen wanneer je in zwaar weer zit – door steun te regelen die je normaal gesproken niet snel kan krijgen – maar ook wanneer je juist nieuwe stappen wilt gaan zetten met jouw onderneming. Bijvoorbeeld door klaar te staan als sparringspartner of mee te denken met overname en financiering. Wat jouw vraag over je bedrijf ook is, wij helpen je aan een oplossing.

Vraag en antwoord

We snappen dat je veel vragen hebt over de belastingschulden, de screening en andere zaken. Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via 088-9990000.

In de afgelopen tijd heb je een aantal keer bericht gehad van de Belastingdienst. In deze brieven staat wat je moet terugbetalen aan coronaschuld en andere schulden. Oude brieven kwijtgeraakt? Rond 11 april ontvang je een nieuwe brief over de openstaande schulden. Je kunt daarnaast natuurlijk altijd online schulden inzien door in te loggen op ‘Mijn Belastingdienst’.

De Belastingdienst wil graag met je meedenken. Wanneer je een goede reden hebt om op dit moment de schulden niet te kunnen betalen, is er een regeling voor uitstel mogelijk. Om hier aanspraak op te maken, moet je bepaalde informatie aanleveren. Deze informatie krijg je doormiddel van onze screening.

De uitkomst van dit onderzoek geeft aan wat wij verwachten van de toekomst van jouw bedrijf. Hier zijn drie opties mogelijk:

  • Positief: de onderneming heeft hoge kans om in de toekomst (weer) winstgevend te zijn.
  • Gemiddeld: het bedrijf kan in de toekomst weer goed gaan draaien, maar daarvoor moeten wel een aantal aanpassingen gedaan worden.
  • Negatief: deze onderneming gaat waarschijnlijk geen goede resultaten meer opleveren. Stoppen is de beste optie.

In alle gevallen is begeleiding bij de vervolgstappen mogelijk. Daarnaast geeft dit onderzoek ook duidelijkheid voor de Belastingdienst.

Nee. De Belastingdienst wil graag een verklaring van een onafhankelijke, derde partij ontvangen. Jouw eigen accountant is niet onafhankelijk genoeg. Daarnaast hecht de Belastingdienst meer waarde aan verklaringen van partners die hij vertrouwd.

IMK staat voor ‘Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf’. Wij ondersteunen ondernemers met allerlei zaken die bij het ondernemerschap komen kijken. Dat doen we door begeleiding en advies te geven, bijvoorbeeld aan de hand van deze scan! We proberen altijd het beste voor de ondernemer te regelen, ook wanneer een ondernemer in de schulden zit.

Nee. Wij gebruiken jouw gegevens alléén voor het onderzoek. De uitkomst van het onderzoek wordt alleen met jou gedeeld. Jij kiest er daarna zelf voor om deze verklaring wel óf niet met de Belastingdienst te delen.

Vanaf 11 april start de Belastingdienst met het versturen van nieuwe herinneringsbrieven over de coronaschuld. Vanaf dan heb je nog een aantal weken de tijd om extra versoepelingen aan te vragen. Doe je dit niet? Dan start de Belastingdienst vanaf half mei met verdere maatregelen, zoals invorderingen.

Natuurlijk. Wij helpen ondernemers met alle uitdagingen van het ondernemerschap. Neem direct contact via 088-9990000 of lees hier verder: https://imk.nl/levensvatbaarheidsbepaling-bedrijf/

Natuurlijk is de beste oplossing om alle schulden zo snel mogelijk af te lossen, maar: ga goed na of dit ook écht mogelijk is. Zonde natuurlijk, als jij de belastingschulden aflost maar niet aan andere betalingsverplichtingen kunt voldoen! Stel dus een goede betalingsregeling op. Wil je hier hulp bij? Na de screening is het mogelijk om extra begeleiding te krijgen bij de volgende stappen.

Gegevens van je onderneming en financiële stukken, zoals een jaarrekening en bankgegevens.

Heb je met alle bedrijven schulden opgebouwd? Dan moet er voor elk bedrijf afzonderlijk een screening gedaan worden. De uitkomst kan voor het ene bedrijf heel anders zijn dan voor het andere bedrijf. Wil je hier goede hulp bij? Dan neem je het beste even contact met ons op: 088-9990000.

Tijdens de screening kijken we aan de hand van verschillende onderdelen wat de toekomstverwachting van het bedrijf is. De financiële stukken geven inzicht over te besteden geld op dit moment én verwachte inkomsten waarmee de schulden afbetaald kunnen worden. Daarnaast checken we de toekomstverwachting van de branche. Wanneer er moeilijke tijden in deze branche verwacht worden, wordt het lastiger om de schulden af te betalen.

Deze screening geeft hoe dan ook oplossingen. Ook wanneer de uitkomst negatief is, staan we voor je klaar om je te helpen met beëindiging van het bedrijf en sanering van schulden. Daar gaan we natuurlijk niet vanuit!

Het stoppen van een onderneming is niet moeilijk, maar het stoppen van een onderneming met schulden: daar komt meer bij kijken. Wij begeleiden je hierbij en zorgen ervoor dat er zo min mogelijk schulden achterblijven. Je staat er niet alleen voor!

Dat betekent dat je – ondanks meerdere aanmaningen – niets hebt betaald of laten horen. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen. Wij helpen je dan verder.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: