Scheiding en eigen bedrijf

Je bent ondernemer en je hebt samen met jouw partner de moeilijke beslissing genomen om te gaan scheiden. Dan kan de onderneming onderwerp worden van de scheiding. Een eigen bedrijf brengt veel extra vraagstukken met zich mee. Want van wie is de zaak eigenlijk? En krijgt de partner ook een deel van de onderneming of een vergoeding? Of dat zo is, hangt af van wat jullie voor of tijdens het huwelijk hebben geregeld. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Of hebben jullie wel huwelijkse voorwaarden? Wat is de bedrijfsvorm? Alimentatie? Wat is de waarde van de onderneming? Zijn er kinderen? Wat gebeurt er met mijn pensioen? Zoals je leest roept een scheiding voor een ondernemer in veel gevallen extra vragen op. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Waar je op moet letten bij een scheiding

De rechtsvorm van je bedrijf bepaalt voor een belangrijk deel hoe je de echtscheiding regelt. Je kunt de BV, VOF en eenmanszaak simpelweg niet over één kam scheren. Deze rechtsvormen verschillen hiervoor nu eenmaal te veel van elkaar. Als zzp-er ben je eigenlijk het bedrijf, wat inhoudt dat bezittingen, schulden, en alles dat verder met het bedrijf te maken heeft, van jou zijn. Deze zaken kunnen echter wel degelijk in de huwelijksgemeenschap vallen.

Bij een BV heb je te maken met aandelen. Deze aandelen kunnen, net als bij de eenmanszaak, in de huwelijkse gemeenschap vallen. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan staat in de huwelijkse voorwaarden meestal beschreven of de aandelen van jullie samen zijn of slechts aan één iemand toebehoren.

Het is goed om te weten dat niemand er vaak beter van wordt als het bedrijf niet voortgezet wordt vanwege een echtscheiding. Het gaat niet zozeer om het verdelen van het bedrijf, maar om het verdelen van de waarde van het bedrijf. Een wezenlijk verschil.

Bij een echtscheiding en een eigen onderneming spelen de voorwaarden waarop je getrouwd bent een belangrijke rol. In ons land kun je getrouwd zijn in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. We bekijken de verschillende rechtsvormen in combinatie met de wijze waarop je getrouwd kunt zijn.

Scheiding bij eenmanszaak:
Heb je een eenmanszaak en ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan betekent dit concreet dat je je bedrijf moet delen met je aanstaande ex-partner. In een aantal gevallen zien we dat de ex-partner nog deels actief blijft in het bedrijf. Bijvoorbeeld om de administratie te verzorgen, omdat hij/zij dit voorheen immers ook altijd deed. Hoe praktisch dit wellicht lijkt, kun je hier vraagtekens bij zetten hoe wenselijk dit is nu je uit elkaar gaat. Wanneer je op huwelijkse voorwaarden het huwelijksbootje bent ingestapt, hangt de uitkomst af van de opgestelde voorwaarden.

BV en scheiding:
Net als bij de eenmanszaak zal ook de BV onderling verdeeld moeten worden, wanneer je gehuwd bent in gemeenschap van goederen. Maar een BV heeft aandelen en wat is er nu makkelijker dan het aandelenpakket in tweeën te splitsen? Klinkt eenvoudig, maar helaas is dit toch een stuk minder makkelijk gezegd en gedaan. Hier zitten de nodige haken en ogen aan, bijvoorbeeld met betrekking tot de zeggenschap binnen het bedrijf.

VOF en scheiding:
Bij een echtscheiding en een VOF stapt één van beide partners meestal uit de onderneming. Wanneer je een VOF alleen met je partner hebt, betekent dit dus dat je dan na de verdeling verder gaat als eenmansbedrijf. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan ligt het voor de hand om fifty-fifty te delen. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan de verdeling anders zijn. Splitsen (delen) in gelijke delen kan ervoor zorgen dat de continuïteit van de onderneming in het gevaar komt.

In alle gevallen is het belangrijk om de juiste expertise in te schakelen. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf kan optreden als procesbegeleider om jou en je onderneming bij te staan.

Om een geldelijke verdeling te kunnen maken, zal de waarde van het bedrijf bepaald moeten worden. Zowel voor de eenmanszaak, de BV als de VOF geldt dat het bepalen van de waarde van de onderneming specialistische kennis, kunde en ervaring vergt. Zeker bij een BV is dit complex, aangezien de aandelen dan gewaardeerd moeten worden en je je ex moet uitkopen. Helaas zijn de onderlinge verhoudingen niet bepaald goed te noemen en meer dan eens zijn aanstaande ex-partners niet of nauwelijks nog ‘on speaking terms’. Besteed de waardebepaling van je bedrijf dan ook uit aan een onafhankelijke derde partij en niet aan je eigen boekhouder of accountant. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf is die onafhankelijke partij, die objectief de waarde van je bedrijf bepaalt.

Ga je uit elkaar en heb je kinderen? Dan dienen er afspraken gemaakt te worden over de voogdij en de alimentatie. Maak deze afspraken niet vanuit emotie. Heb je de scheidingswijzer al doorlopen? Deze staat vol met tips en stelt aan de hand van 16 vragen vast welke punten voor jouw situatie om extra aandacht vragen en hoe je hiermee om kunt gaan.
Ook voor een ondernemer heeft een echtscheiding gevolgen voor het pensioen. Een ex-partner heeft ook dan recht op een gedeelte van het door de ondernemer opgebouwde ouderdomspensioen. Om precies te zijn, de helft van wat hij aan ouderdomspensioen heeft opgebouwd tijdens de jaren dat hij getrouwd is geweest. Ook heeft de ex-partner recht op een nabestaandenpensioen. Weet dat dit gevolgen kan hebben voor de continuïteit van het bedrijf. Stel bijvoorbeeld dat je als ondernemer in de onderneming (dus in eigen beheer) pensioen opbouwt. Je aanstaande ex kan dan eisen dat je het deel waar hij/zij recht op heeft, stort in een pensioenpot van zijn of haar keuze. Bijvoorbeeld bij een pensioenverzekeraar. Weet bovendien dat in dit geval de Belastingdienst diverse regels stelt.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf heeft alle ervaring, kennis en kunde in huis om je scheiding in combinatie met een eigen bedrijf professioneel te begeleiden en af te ronden. We hebben oog voor het menselijke aspect, want scheiden gaat altijd gepaard met emotie. We stellen onze mediators, kindcoaches, tienermediators, ondernemersadviseurs en advocaten graag aan jou ter beschikking. Hierbij hebben we slechts één doel voor ogen en dat is jouw scheiding goed en zorgvuldig regelen. Zodat jij zowel zakelijk als privé de draad weer kunt oppakken.

Heb je behoefte aan contact met ons om meer te weten te komen over dit onderwerp?

Bel ons op telefoonnummer 088 999 00 00 of gebruik onderstaand contactformulier:

Jouw gegevens zijn veilig en worden niet aan derden verstrekt. Lees onze Privacy- en Cookieverklaring.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: