Het is zo’n aardige uitdrukking, ‘wat de gek ervoor geeft’, en toch komt dit maar al te vaak voor in overnameland. Hoezo dan, zul je zeggen?  Overnames worden toch altijd zorgvuldig opgezet en begeleid?  Daar komt toch veel expertise bij kijken? En er worden toch deskundige adviseurs bij ingeschakeld?  Wat de gek ervoor geeft is dan wel heel erg kort door de bocht?  Dan kun je rustig stellen, maar daar komt het in veel gevallen wel op neer.
Stel, je wilt je bedrijf verkopen. Ergens in de komende twaalf maanden moet dit gebeuren. Je oriënteert je op de markt van overnameadviseurs en je maakt een afspraak. Wat zul je dan veelal meemaken?  Er wordt een analyse gemaakt van je bedrijf, waar sta je in de markt, hoe is de financiële positie van het bedrijf en wie zijn potentiële kopers?  Tot dan toe lijkt er nog niets aan de hand. Je wordt meegenomen in een proces waarin de prijs die je voor de onderneming lijkt te krijgen steeds hoger wordt. Toch vind je het een moeilijk proces, je moet straks afscheid nemen van een kindje. Er lopen allerlei vreemde adviseurs rond en je moet heel zorgvuldig handelen om onrust in het bedrijf te voorkomen. Misschien gaat de verkoop wel niet door of duurt die langer. Veranderingen vinden mensen nooit leuk en zeker personeel niet. Die zorgvuldigheid mist nog één element. Hoe zit het met jou als ondernemer zodra je de onderneming hebt verkocht?  Heb je dan je schaapjes op het droge of moet je misschien weer aan het werk? Is het niet handig om te weten wat je privé als ondernemer nodig hebt om je pensioen volledig geregeld te hebben of misschien ook wel andere dromen wilt laten uitkomen?
De slimme ondernemer bekijkt twee aspecten van waarde van de onderneming: kan ik bij verkoop mijn verdere leven leiden zoals ik dat wil en kan ik een reële prijs krijgen voor mijn onderneming? Alleen als die twee aspecten met elkaar in overeenstemming zijn, kun je stellen dat er sprake is van een evenwichtige bedrijfsoverdracht. Dan ben je zelf niet een gek die weggeeft en zoek je ook niet een gek die er wat voor geeft.
Auteur: Roelof Meijer