‘Zonder banken kunnen ondernemers niet ondernemen,’ aldus de ondernemingsorganisaties in een briefaan de Tweede Kamer, dat morgen een Algemeen Overleg houdt over de kredietmarkt.

Zelfde soort verkenning

De commissie Van Dijkhuizen concludeerde vorige week dat het mogelijk is om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij woningfinanciering. Dat geeft banken wat meer lucht geeft, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Maar volgens hen is eenzelfde soort verkenning ook nodig bij banken, institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars) en het bedrijfsleven. Hoe de financiering van bedrijfskredieten kan worden verbeterd, is namelijk een brandende vraag.

Kredietverlening onder druk

Door de verscherpte kapitaals- en liquiditeitseisen op banken zijn langlopende leningen (hypotheken, infrastructurele en projectfinanciering) onder druk komen te staan. Maar ook voor risicovolle kredietverlening, zoals voor innovatie en starters, is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland weinig geld beschikbaar. Deze financiering is echter juist ook van belang voor een aantrekkende economie, aldus de organisaties.

Garantieregelingen

Verder is het versoberen van succesvolle garantieregelingen, zoals de Borgstelling MKB (BMKB) en Garantie Ondernemersfinanciering (GO), niet verstandig. Deze regelingen zijn namelijk van waarde, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Meer informatie: Brief 10458 Vaste Cie voor EZ en Vaste Cie voor Financien inzake kredietmarkt (pdf-bestand)