Detailhandel: Hoop op betere tijden, maar voorzichtigheid geboden

Consumenten worden geleidelijk minder somber en op de huizenmarkt lijkt zich een omslag af te tekenen die moet resulteren in meer verkochte huizen. Dit kan positief zijn voor o.a. notarissen, doe-het-zelf zaken en de bouwsector. De terugval in koopkracht is  gestuit, maar meer ruimte voor uitgaven is niet of nauwelijks aanwezig. ING Economisch Bureau verwacht daarom dat de detailhandel in 2014 nog rekening moet houden met krimp (omzet – 0,2%). Winkels in consumentenelektronica hebben daarnaast te maken met een gebrek aan innovatieve producten. Smartphones en tablets zijn inmiddels ingeburgerd en 3d tv heeft niet gebracht wat de branche ervan verwachtte. Wel  zijn er in 2014 positieve bijdragen te verwachten van de Olympische Winterspelen en het WK voetbal. Kansen voor drogisterijen liggen in de toenemende aandacht voor gezondheid.

Volume in horeca neemt weer toe

De horeca laat in 2014 een gematigde groei zien van het volume. Voor een deel komt dit voort uit een toename van het aantal toeristen. Ook het verbeterde consumentenvertrouwen kan de horeca een zetje in de rug geven. Het aantal Nederlanders dat aangeeft wekelijks een restaurant of café te bezoeken is stabiel, maar horecaondernemers zien dat het gemiddelde bedrag dat mensen besteden daalt. Zo lag dit bedrag in cafés in 2013 in de periode tot en met augustus op €8,80 tegenover €11,50 in 2011, bij restaurants was dit €16,40 (2013) tegenover €19,40 (2011).

In 2014 nog lichte krimp in de bouw verwacht

Het sentiment van bouwbedrijven is de afgelopen maanden verbeterd. De flinke volumedalingen lijken in de bouw ook voorbij. De gematigde economische vooruitzichten zorgen er voor dat het bouwvolume in 2014 toch nog een kleine krimp laat zien. De tijdelijke btw-verlaging op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud is verlengd tot eind 2014. Tijdens de vorige verlaging van de btw in 2010 en 2011 nam het aantal opdrachten van kleine, voornamelijk in het onderhoud actieve, aannemers vooral in de laatste maanden van de regeling toe. De kans bestaat dus dat consumenten een geplande verbouwing ook nu nog even uitstellen tot eind 2014.

Bron: ING – Visie op sectoren 2014