Minder dan 1% krimp in alle provincies
De economie in de regio’s krimpt dit jaar maximaal 1%. De verwachte daling is het kleinst in de Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, terwijl voor de jongste provincie – Flevoland – als enige stabilisatie wordt voorzien. Voor andere provincies zijn de vooruitzichten iets negatiever, maar het onderlinge verschil tussen de best presterende en slechts presterende regio blijft beperkt.

Contrast exportgedreven regio’s – binnenlands afhankelijke regio’s

Voor herstel moet de Nederlandse economie het hebben van de export die dit jaar vanuit een dip weer aantrekt. Provincies met een goed vertegenwoordigde industrie en handel zoals Noord-Brabant en Limburg zullen dit als eerste merken. Regio’s met een overwegend binnenlandse oriëntatie zijn dit jaar slechter af.

Demografische groei bepalend in kwakkeleconomie
Aangezien de economie over een breed front zwak presteert, tikt de bevolkingsgroei relatief hard door. Hoe meer inwoners een regio telt, hoe meer consumptie en overheidsuitgaven er plaatsvinden en economische bijdrage er wordt geleverd. Dit vertaalt zich in Flevoland in een sterk positief effect en remt in Limburg en Zeeland flink af.

Meer informatie: ING – Uitzicht op mager herstel – Verbetering als eerste merkbaar in exportgedreven regio’s – februari 2013 (pdf-bestand)