Breed gedragen omzetgroei
De omzetgroei in het eerste kwartaal werd breed gedragen binnen de transportsector: in alle branches nam de omzet toe. Uitschieters waren de verhuizers en de koeriersdiensten. Bij beiden steeg de omzet rond de 13 procent. Verhuizers profiteerden van de aangetrokken woningmarkt. Eerder meldde het CBS al dat er in het eerste kwartaal van 2017 meer mensen zijn verhuisd dan een jaar eerder. De koeriers bezorgden meer pakketten door toegenomen online aankopen. In het goederenwegvervoer werd in het eerste kwartaal 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder, de grootste omzetgroei in zes jaar tijd.

Transportsector grotendeels uit crisis

De totale omzet van de transportsector ligt inmiddels 6 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Bijna alle deelbranches zijn de crisis in de afgelopen jaren wat betreft het omzetniveau te boven gekomen. Bij het vervoer over land is de omzet inmiddels bijna 14 procent hoger dan in 2008. Uitzondering binnen deze sector zijn de verhuizers, voor wie de omzet nog steeds 5 procent lager ligt dan in 2008, ondanks de omzetstijgingen van de laatste vier jaar. Ook het vervoer over water blijft achter bij het omzetniveau van voor de crisis. Er werd bijna 14 procent minder omgezet dan in 2008.

Bij het vervoer door de lucht en de dienstverlening voor vervoer wordt er respectievelijk 4 procent en 9 procent meer omgezet dan negen jaar geleden. Bij de postbezorgers en koeriers samen is het omzetniveau nagenoeg gelijk aan dat van 2008. Dat komt doordat de daling bij de postbezorgers wordt gecompenseerd door een omzetstijging van 37 procent bij de koeriers.