Toeristisch groeiperspectief Groningen gering
Groningen scoort op de toerismeranglijst ondermaats en is bovendien in 2011 ten opzichte van tien jaar geleden nog een plaats gezakt, naar de 10e positie. In studentenstad Groningen zijn in absolute zin veruit de meeste horecagelegenheden van de provincie te vinden. Bij de uitgaven voor verblijf zijn hotels en pensions met een aandeel van 38% oververtegenwoordigd. Campings en vakantiehuisjes zijn een stuk minder populair. De ijzersterke slogan Er gaat niets boven Groningen geldt zeker niet voor het aantal buitenlandse overnachtingen per inwoner (0,46), want daarmee staat de provincie onderaan de ranglijst.

Friesland haalt winst uit water en Wadden
Friesland is met een vijfde plaats op de lijst van toerisme indices een subtopper. De waterrijke provincie scoort zowel met de bijna 29 horecaondernemingen per 10.000 inwoners als de ruim 7 overnachtingen per inwoner ruim boven de Nederlandse gemiddeldes van respectievelijk 26 en 5. De Waddeneilanden, Nederlands enige UNESCO natuurerfgoed, is een grote toeristische trekker. Dit blijkt alleen al uit het feit dat Vlieland, Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland de vier gemeenten zijn met de hoogste horecadichtheid van ons land. Uiteraard is het aantal recreatiewoningen en kampeerterreinen hoog, maar vooral het aantal inwoners is laag: Schiermonnikoog is met nog geen 1.000 inwoners de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal.

Drenthe doet het goed bij de Nederlandse vakantieganger
Drenthe neemt de derde plaats in op de toerisme ranglijst. Met 10,6 toeristische overnachtingen per inwoner moet alleen Zeeland voorrang worden gegeven. In fietsprovincie Drenthe zijn de bungalowparken (ruim 30) oververtegenwoordigd. Ruim 40% van de bestedingen voor overnachtingen komt in deze categorie terecht, campings inclusief vaste plekken) en hotels scoren aandelen van respectievelijk 31% en 14%. Er is echter nog veel te winnen, want het aandeel buitenlandse gasten in logiesaccommodaties is slechts 10%: het laagste percentage van alle provincies.

Utrecht moet het voornamelijk van dagjesmensen hebben
De provincie Utrecht eindigt op de laatste plaats in de rangschikking van de toerisme index. Met slechts 20 horecabedrijven per 10.000 inwoners (Nederland gemiddeld 26) is dat niet verwonderlijk. Daarnaast vindt nog geen 3% van alle overnachtingen in logiesaccommodaties in Utrecht plaats. De provincie moet het vooral hebben van dagjesmensen. Jaarlijks is Utrecht de bestemming van circa 70 mln. dagtochten, waarbij sporten, winkelen en uitgaan het populairst zijn.

Gelderland in trek bij binnenlandse toerist
Gelderland scoort met de toerisme index minder dan verwacht mag worden (nummer zes) van de populairste bestemming voor binnenlandse vakanties. De aantrekkingskracht van Gelderland op natuurliefhebbers is groot. De Veluwe is het grootste aaneengesloten bosrijke natuurgebied van Nederland en ook de Achterhoek en Rivierenland staan bekend om de natuur. Het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties is met 9,5 mln. hoog, maar per inwoner blijft de provincie met 4,7 onder het Nederlandse gemiddelde van 5,1. Daarnaast blijft het aantal horecabedrijven met ruim 23 per 10.000 inwoners achter bij het landelijk gemiddelde. Gelderland heeft de meeste campings (417) en parken met vakantiehuisjes (136) van alle provincies.

Overijssels toerisme profiteert van Nederlandse vakantieganger en Duitse dagtoerist
Overijssel staat in de toeristische middenmoot op basis van de regionale toerisme index. Het aantal horecabedrijven per 10.000 inwoners blijft achter bij het landelijke gemiddelde en ook het aantal overnachtingen per inwoner ligt met 4,8 onder het gemiddelde. Toch heeft Overijssel op toeristisch vlak voor Nederland veel te bieden, getuige het relatief grote aantal binnenlandse vakantiegangers dat de provincie aandoet en goed is voor 4,8 mln. overnachtingen. De provincie heeft een groot aanbod aan logiesaccommodatie, met circa 270 kampeerterreinen doet ze nauwelijks onder voor toeristisch paradijs Zeeland. Ook zijn er 300 officiële bed & breakfast locaties te vinden.

Zuid-Holland moet het hebben van de internationale toerist
In combinatie met Noord-Holland is Zuid-Holland de bakermat van het Nederlandse culturele toerisme. Kenmerkende steden als Delft en Gouda dragen hieraan bij, maar ook de Keukenhof in Lisse en de molens van Kinderdijk zetten de provincie toeristisch op de kaart.

Toerisme staat in Flevoland nog in de kinderschoenen
Op toeristisch vlak speelt Flevoland een bescheiden rol. In de regionale toerisme index bevindt de provincie zich dan ook in de achterhoede. Dit komt vooral doordat de jonge provincie minder cultureel erfgoed heeft. Toch is er wel ontwikkeling te zien. Flevoland kent het laagste aantal horecabedrijven per 10.000 inwoners, maar dit is in de afgelopen jaren licht gestegen. Daarnaast is het aantal overnachtingen in dezelfde periode verdubbeld, al blijft het aandeel met 2% van het landelijke totaal gering.

Zeeland profiteert meest van toerisme
Op de toerisme index steekt Zeeland met kop en schouders boven de rest van Nederland uit. Per hoofd van de bevolking kent de provincie zowel het hoogste aantal toeristische overnachtingen als horecaondernemingen. De Zeeuwse kust heeft een grote aantrekkingskracht op gasten uit binnen- en buitenland. De regio Zeeuws-Vlaanderen kent het hoogste aandeel horecagelegenheden per 10.000 inwoners maar liefst 45.

Limburg dankt toppositie aan binnenlands toerisme
Het toerisme speelt een belangrijke rol binnen de Limburgse economie. Tussen mei 2010 en mei 2011 besteedden toeristen circa €3,4 miljard in de provincie (circa 10% van bruto regionaal product). Limburg bemachtigt dan ook de tweede plaats op de toerisme ranglijst. De provincie trekt relatief veel vakantiegangers uit Nederland. Maar liefst 80% van alle overnachtingen in logiesaccommodaties werd in 2011 gerealiseerd door Nederlandse gasten, tegenover ruim 65% in de rest van Nederland.

Trein- en vliegverbinding kunnen Brabants toerisme impuls geven
De provincie Brabant vormt een middenmotor op de regionale toerisme index. Het aantal overnachtingen dat door buitenlandse gasten wordt gerealiseerd is met 20%, tegenover ruim 35% landelijk, aan de lage kant. Brabant is wel in trek bij bezoekers uit België: circa 1 op de 5 Belgische overnachtingen vindt plaats in de provincie. Bron: ING.nl/zakelijk