Recreatie en toerisme leveren veel werk op voor Limburg, zo’n 37.000 banen. Dat is ruim 7% van alle banen in deze provincie en 1% meer dan het landelijk gemiddelde. Alleen in Zeeland en Noord-Holland werken relatief meer mensen in deze sector.

Limburg telt 927 bedrijven die actief zijn in de sector verblijfsrecreatie, zoals hotels, campings, bungalowparken met in totaal 143.862 slaapplaatsen. Verreweg de meeste zijn hotels (433) en campings (237).

De gepresenteerde cijfers tonen aan dat de jaarlijkse groei van buitenlandse gasten doorzet met 1,7%. Vorig jaar overnachtten buitenlanders ruim 2,3 miljoen keer in Limburg; 140.000 meer dan in 2012. Ze komen vooral uit Duitsland (38%), België (34%), Groot-Brittannië (8%) en Frankrijk en de Verenigde Staten (beide 3%). Limburg staat daarmee landelijk op de vijfde plek als het gaat om het marktaandeel van verblijfsbezoek buitenlanders. Qua overnachtingen van buitenlandse gasten staat Limburg op de vierde plek.

Ook is in de rapportage aandacht besteed aan het profiel van de buitenlandse gasten uit Duitsland en België. De Vlaamse bezoeker wordt gekenschetst als levensgenieter, die graag samen met anderen actief en sportief recreëert en van lekker eten en drinken houdt. De Duitse bezoeker is creatief, wil inspirerende ervaringen opdoen, gaat graag buiten gebaande paden en zoekt in Limburg sportiviteit en ontspanning.

Bron: Provincie Limburg