Ondanks de grote leegstand in het huidige winkelbestand hebben diverse Overijsselse gemeenten nog vele nieuwbouwplannen. Als de winkelmeters van alle bekend zijnde projectplannen in Overijssel worden opgeteld en de voorgenomen sloop daarvan wordt afgetrokken, komt dit neer op een mogelijke uitbreiding van het winkelaanbod met zo’n 140.000 m2 winkelvloeroppervlak. SER Overijssel acht het urgent, dat de provincie de taak op zich neemt van regisseur op regionaal niveau. Veel restrictiever optreden t.o.v. nieuwe ontwikkelingen, tenzij nut en noodzaak overduidelijk zijn aangetoond, moet daarbij voorop staan. Naast de voor de hand liggende rol van de provincie vanuit ruimtelijke ordeningsoogpunt, is het volgens SER Overijssel wenselijk te kijken of en zo ja hoe een eventuele impuls zou kunnen worden gegeven aan innovatie van of innovatieve concepten ten behoeve van de Overijsselse detailhandel.

Leegstand: Almelo en Deventer koploper
Op gemeenteniveau is in Overijssel veel verschil zichtbaar. Bovenaan de lijst staan Almelo en Deventer met 14 procent leegstand. Vooral de Twentse grote steden kennen een grote leegstand. Alle hebben een hoger leegstandspercentage dan het Overijssels gemiddelde.

Advies bedrijfsleven Overijssel
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben zich (voorlopig) op de lijn gesteld de leegstand van winkels als lokale aangelegenheid te zien en dat het voornamelijk een gemeentelijke taak betreft. SER Overijssel is gevraagd of er niettemin een provinciale rol is op dit terrein. SER Overijssel ziet deze in de huidige situatie nadrukkelijk wel. Het belang is groot, in termen van leefbaarheid van binnensteden en dorpen, maar zeker ook regionaal economisch en voor de sector.

Meer informatie: ser_overijssel (pdf-bestand)