In het derde kwartaal van 2018 groeide het aantal MKB-bedrijven: bijna 49 duizend bedrijven werden opgericht, terwijl er in deze periode bijna 25 duizend MKB-bedrijven werden opgeheven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op MKB-StatLine die vandaag zijn gepubliceerd.
In het derde kwartaal van dit jaar openden 48865 MKB-bedrijven hun deuren. Dat is 14,3 procent meer dan een jaar eerder. Bijna 95 procent van de MKB-oprichtingen in het derde kwartaal betrof bedrijven met één werkzame persoon. Nog net geen vijf procent van de oprichtingen bood werk aan twee tot tien personen. Een op de vijf nieuwe oprichtingen in het MKB vond plaats in de specialistische zakelijke dienstverlening (o.m. rechtskundige dienstverlening, accountancy, architecten, reclamebureaus e.d.). De handel en de bouw waren elk goed voor bijna 12 procent van de nieuwe bedrijven en de gezondheids- en welzijnszorg voor ongeveer 10 procent.
In het derde kwartaal van dit jaar werden 24975 MKB-bedrijven opgeheven. De bedrijfstakken die een belangrijke rol speelden bij de MKB-oprichtingen in het derde kwartaal, waren ook sterk vertegenwoordigd bij het aantal opheffingen in het MKB in het derde kwartaal. In de specialistische zakelijke dienstverlening werden 4910 bedrijven opgeheven (19,7 procent van het totaal aantal opheffingen), in de handel 4160 bedrijven (16,7 procent) en in de bouw 1885 bedrijven (7,5 procent). Opvallend is het aantal financiële dienstverleners dat de deuren sloot in het derde kwartaal. In totaal werden er in het derde kwartaal 2215 opgeheven (8,9 procent).
Van de bijna 25 duizend bedrijven die in het derde kwartaal werden opgeheven in het MKB behoorde bijna 90 procent tot de categorie bedrijven met één werkzame persoon. Ongeveer 9 procent van de opgeheven bedrijven behoorde tot de categorie twee tot tien werkzame personen.
Bron: CBS