Hoge groei in zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverleners profiteren van de breder gedragen economische groei, waarbij bedrijven vaker hun diensten inschakelen. Vooral de uitzendbranche profiteert. Ook schoonmaak en beveiliging klimmen verder uit het dal. Binnen de digitale technologiesector gaat de opmars van clouddiensten verder. Softwareontwikkelaars profiteren in 2016, naast groei van de cloud, van de verdere behoefte aan automatisering en digitalisering in andere sectoren.

Herstel detailhandel en horeca zet door in 2016

In de detailhandel groeien in 2016 zowel de food als non-food. Het blijkt echter lastig een versnelling hoger te schakelen. Consumenten zijn ondanks het hoge consumentenvertrouwen nog wel kritisch bij hun uitgaven. Volume gaat voor retailers vaak nog boven de prijs, waardoor de druk op marges in veel deelbranches aanwezig blijft. Supermarkten blijven de stabiele factor, maar weten qua groei nauwelijks te versnellen. Restaurants weten veel sneller te groeien. Wat vaker of wat luxer uit eten in een restaurant lijkt de voorkeur te genieten boven een boodschappenkar gevuld met luxere en duurdere artikelen.

Beperkte groei voor industrie

De stijgende lijn die de Nederlandse industrie tot medio 2015 te pakken had, is in de tweede helft van het jaar gekeerd. Oorzaak is met name de groeivertraging in China en die van de Duitse industrie. Positief in 2016 is het verwachte verdere economisch herstel in Nederland en de eurozone. Buiten Europa zorgen onder meer de economische krimp in Rusland en Brazilië blijvend voor druk. De productiegroei van de industrie over heel 2016 komt al met al naar verwachting uit op één procent.

Bron: ING