De omzet van de non-foodwinkels was ruim 3 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2012. Het volume kromp met bijna 3 procent. De krimp was daarmee minder sterk dan in het derde kwartaal.

Winkels in woninginrichtingartikelen, consumentenelektronica, doe-het-zelfartikelen en bovenkleding kenden wederom een omzetdaling, maar de krimp in deze branches was kleiner dan in het derde kwartaal. De drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen leverden wel meer omzet in dan in het voorgaande kwartaal. Alleen de textielsupermarkten zetten meer om dan een jaar eerder.

Voor de winkels in voedings- en genotmiddelen was het beeld wisselend. De omzet van de supermarkten kwam maar iets boven het niveau van het vierde kwartaal van 2012 uit. De omzetgroei was daarmee kleiner dan in het derde kwartaal van 2013. De omzet van de speciaalzaken daalde minder hard dan in het derde kwartaal.

Door een goede decembermaand noteerden de postorderbedrijven en internetwinkels in het vierde kwartaal van 2013 de grootste omzetstijging (12,4 procent) sinds het vierde kwartaal van 2010. De omzet lag in de laatste maand van 2013 bijna 20 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Bron: CBS