Nadia Arghout startte rijschool Arghout omdat ze het zelf lastig vond om haar rijbewijs te halen toen ze de Nederlandse taal nog niet goed beheerste. Zij biedt nu rijlessen aan in het Arabisch en Nederlands. De Veenendaalse werd verkozen boven drie andere genomineerden. Volgens de jury heeft Arghout een niche gevonden die onderscheidend is. Arghout levert een bijdrage aan de participatie van (allochtone) vrouwen in de samenleving en bevordert hun maatschappelijke betrokkenheid.

Ideale combinatie
De IMK-award is een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). De jury van de IMK-award wil met de onderscheiding ondernemerschap belonen met de ideale combinatie van passie voor ondernemerschap, toekomstgerichtheid, flexibiliteit en succesvol ondernemerschap in de regio. Daarnaast heeft de jury ook uitvoerig gekeken naar de ondernemer die op de meest effectieve manier met publieke middelen een duwtje in de rug heeft gehad en deze ook heeft benut.

De jury bestond uit vertegenwoordigers uit de wetenschap, de publieke en private sector: Enno Masurel (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen/directeur van het VU Center for Entrepreneurship, Vrije Universiteit Amsterdam), Ger Jaarsma (directievoorzitter Kredietbank Nederland), Jacqueline Zuidweg (directeur Zuidweg & Partners, verkozen tot zakenvrouw van het jaar 2012) en Han Dieperink (directeur Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf).

Prachtig voorbeeld
“Deze award staat symbool voor alle facetten waarmee een ondernemer te maken krijgt”, legt Han Dieperink (directeur IMK) uit. “Nadia Arghout, die vanuit een vrijwel onmogelijke startpositie een niche propositie heeft uitgebouwd tot duurzame zelfstandigheid. Zonder een publiek duwtje in de rug was dit niet mogelijk geweest en dat is reden om Nadia en de gemeente Veenendaal met de IMK-Award als erkenning in het zonnetje te zetten.”

‘Vereerd’
De winnares is vereerd met de IMK-award. “Het is absoluut een beloning voor mijn doorzettingsvermogen”, licht Nadia Arghout toe. “Het geeft vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Ik hoop dat nog veel meer allochtone vrouwen de drempel over stappen en hun rijbewijs gaan halen.  Het geeft je een stuk meer zelfstandigheid en wie over een rijbewijs beschikt heeft meer kans om een baan te vinden.”

Intensieve begeleiding
Nadia Arghout ontving onder toeziend oog van wethouder Sociale Zaken, Henk van Soest en Anita Vink, Klantmanager Bbz van de gemeente Veenendaal de award uit handen van Han Dieperink. Anita Vink: “Nadia Arghout laat zien hoe je met persoonlijke kracht een ‘gewoon’ bedrijf kunt opzetten en uitbouwen en hoe een ‘gewoon’ bedrijf speciaal kan zijn. Zij is een voorbeeld voor veel andere vrouwen. Just do it en doe het vooral met passie. Wij als gemeente zijn ook trots op de award. Het is toch een erkenning dat we gemeentelijke regelingen goed toepassen en gelden goed besteden.”