De horecaondernemers waren in het derde kwartaal dan ook minder somber gestemd. De ontwikkeling van het economisch klimaat, de winstgevendheid en de orderpositie waren volgens de ondernemers minder negatief dan in het tweede kwartaal. De verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2013 zijn echter weer wat negatiever. Het consumentenvertrouwen vormt echter een lichtpuntje. Nadat dit vertrouwen begin 2013 een historisch dieptepunt bereikte, verbeterde het in het begin van het vierde kwartaal aanzienlijk.
Alleen omzet cafés in de min
De horeca heeft in het derde kwartaal 2,7 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hotels, restaurants, cafetaria’s, verblijfsrecreatie en cateringbedrijven realiseerden omzetgroei. Alleen cafés zagen hun omzet dit kwartaal afnemen. In vergelijking met een jaar eerder daalde de omzet van cafés met bijna vijf procent. De prijzen in de traditionele horeca stegen in het derde kwartaal van 2013 met gemiddeld 2,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. In vergelijking met de inflatie lag de prijsontwikkeling in de horeca een half procentpunt lager. Hieruit blijkt de terughoudendheid van horecaondernemers om prijsverhogingen door te voeren.
Meer hotels over de kop
Het aantal faillissementen in de hotelsector is in het derde kwartaal toegenomen tot 15. Dit is het hoogste aantal faillissementen sinds het derde kwartaal van 2011. Het aantal hotels dat tot en met het derde kwartaal in 2013 over de kop ging, is met 32 al groter dan in heel 2012.
Aantal faillissementen restaurants flink toegenomen
In het derde kwartaal gingen 55 restaurants failliet, 45 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal cafetaria’s en cafés dat in het derde kwartaal failliet verklaard werd, ligt voor beide sectoren juist lager dan vorig jaar. Er gingen in het derde kwartaal 10 cafetaria’s failliet en 23 cafés. In het tweede kwartaal waren dit er respectievelijk 19 en 31.
Omzet hotels fors gestegen
Binnen de horeca presteerden hotels, inclusief pensions en conferentieoorden het best. In het derde kwartaal kwam de omzet 6,7 procent hoger uit dan een jaar eerder. Vooral de zomermaand augustus was een goede maand voor de hotels.
Omzet restaurants gestegen
De omzet van restaurants was 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen stegen met 2,1 procent en het volume met 0,5 procent. Voor de restaurants waren juli en augustus goede maanden terwijl de omzet in september juist afnam. In vergelijking met vorig jaar was september minder zonnig en er viel meer neerslag.
Omzet cafetaria’s gestegen, lichte volumekrimp
De omzet van cafetaria’s, inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodbedrijven, nam in het derde kwartaal van 2013 met 1,8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Bij een prijsstijging van 1,9 procent daalde het volume met 0,1 procent. Het ging dus minder slecht met de cafetaria’s, maar nog altijd werd er minder verkocht dan een jaar eerder. Dit was het zesde achtereenvolgende kwartaal waarin het volume kromp.
Omzet- en volumedaling cafés houdt aan
Cafés kampten voor het zesde achtereenvolgende kwartaal met een omzetdaling. De omzetdaling was met 4,7 procent wel minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Het volume daalde met ruim 8 procent voor de tiende keer op rij. De btw-verhoging per 1 oktober 2012 en de accijnsverhoging op alcohol per 1 januari van dit jaar hebben vooral invloed op de prijzen van consumpties in cafés. Consumpties in cafés waren in het derde kwartaal 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee was de prijsstijging in cafés, net als de voorgaande drie kwartalen, beduidend hoger dan de gemiddelde prijsstijging in de horeca.