Binnen de Nederlandse landsgrenzen viel de omzet in het tweede kwartaal 8,8 procent lager uit, met name doordat de omzet in de aardolie-industrie net als voorgaande kwartalen onder druk stond door de lage olieprijzen. In die branche daalde de omzet met bijna 31 procent. De olieprijzen bereikten in het eerste kwartaal van 2015 een dieptepunt en stegen weer in het tweede kwartaal.

Buiten Nederland wisten Nederlandse producenten in april, mei en juni echter 2,8 procent meer omzet te genereren. Vooral de elektrotechnische en machine-industrie en de meubelindustrie presteerden goed, met omzetstijgingen van 23 en 16 procent. Per saldo kwam de industrie toch in de min uit.

Hoewel de omzetontwikkeling al vier kwartalen niet positief is geweest en ook de afzetprijzen in het tweede kwartaal dalen, zijn de meeste producenten al sinds begin 2013 optimistisch. Dat komt onder meer doordat de omzetdaling lager is dan voorgaande kwartalen. Ook ligt de bezettingsgraad op pre-crisisniveau en is het aantal faillissementen fors gedaald. De producenten verwachten dat de bedrijvigheid in het huidige kwartaal aantrekt, net als hun orderpositie. Over de voorraden waren zij in juli wel iets negatiever dan in april.

Bron: CBC