Hoe kun je je zaak werkelijk helpen om je pensioen op te bouwen? Veel ondernemers  denken dat ze met hun zaak hun pensioen regelen. Je zou de eerste niet zijn die dat mis heeft. Er komt nogal wat bij kijken om je zaak in dienst te stellen van je pensioen. Sommige ondernemers beginnen een onderneming en hebben als een exit-partij in gedachten. Als ze succesvol zijn met hun idee, dan is de koper misschien wel snel gevonden als de onderneming inmiddels waarde heeft.
Vraag is dan wel, wanneer stop ik?  Wanneer draag ik over? Ach, nog een jaartje extra is zo verleidelijk. Dan wordt de onderneming nog meer waard, misschien. Want een ongeluk zit ook hier in een klein hoekje. Er kan een concurrent opkomen die goedkoper produceert, de markt kan veranderen, of er kan gewoon een crisis komen. En dan ben je helemaal het haasje. Waar laat je nou je beslissing van af hangen voor het goede moment van verkoop? En aardig hulpmiddel is, ja dat pensioen. Hoe kan dat pensioen dan helpen om een passende waarde van je onderneming te realiseren? De clou zit hem in er anders naar kijken.
Wat moet de onderneming opbrengen om er financieel onafhankelijk van te worden? Wat heb je nodig om financieel onbezorgd te leven vanaf het moment dat je onderneming is verkocht? Als je dat weet, kun je naar dat bedrag toewerken en misschien nog iets extra’s doen om er zeker van te zijn dat het genoeg is. Vaak hoor ik mensen beweren  dat ze na hun tachtigste minder zullen uitgeven. Dat kan wel kloppen voor de uitgaven die je zelf wilt doen, maar wat te denken van medische verzorging?  En vaak hoor ik mensen ook zeggen dat een bepaald netto bedrag per maand voldoende is om jarenlang van te leven. Hoe zit dat dan met inflatie? Is een lastig begrip, maar een voorbeeld spreekt denk ik wel boekdelen: Denk eens na wat de huizenprijzen in Nederland dertig jaar geleden waren ten opzichte van nu. Daar zit ook inflatie in. Inflatie kan je vijand zijn. Laat dat niet gebeuren. Hoe bepaal je nu wat je werkelijk nodig hebt als minimumprijs voor je onderneming om je zaak echt je pensioen te laten zijn? Lees de volgende keer meer.
Auteur: Roelof Meijer