Bijna alle branches in de plus

De goederenvervoertakken laten allen een positieve omzetontwikkeling zien. In het wegvervoer heeft de toegenomen bedrijvigheid geleid tot een omzetstijging van bijna 4 procent. Bij de verhuizers leidde de verbetering van de woningmarkt tot een nog iets grotere omzettoename. In de binnenvaart stegen de opbrengsten met bijna 2,5 procent. De grootste stijgers in de transportsector waren de overslag- en koeriersbedrijven:  zij noteerden dit kwartaal ongeveer 8 procent meer omzet.

Taxi’s en expediteurs in de min

Bij de taxibedrijven daalde de omzet met 6 procent. Al twee jaar lang daalt hier de omzet. De door de overheid opgelegde veranderende regelgeving en de versobering in de zorg pakken nadelig uit voor de opbrengsten uit het zittend zieken- en gehandicaptenvervoer.

De expediteurs kunnen de toegenomen bedrijvigheid in het goederenvervoer niet omzetten in meer opbrengsten. De omzet daalde met bijna 3 procent. Onder meer met het oog op kostenbesparingen regelen bedrijven meer zelf en er wordt dus minder uitbesteed aan de expediteurs.

Optimisme over vooruitzichten, faillissementen stabiel

Het aantal uitgesproken faillissementen is nagenoeg gelijk aan die in dezelfde periode vorig jaar en wijkt weinig af van die in het eerste kwartaal. De meeste sectoren in het transport zien, op een enkele uitzondering na, het komende kwartaal met vertrouwen tegemoet. Gemiddeld wordt verwacht dat de omzet zal stijgen en het economisch klimaat voor het komende kwartaal wordt door de meeste ondernemers als goed beoordeeld.

Bron: CBS