Verdere omzetdaling IT-dienstverleners
De omzet van de IT-dienstverlening daalde in het tweede kwartaal van 2012 met 1,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. Deze daling is sterker dan in het eerste kwartaal van 2012 toen de omzet met 0,1 procent afnam. Hiermee is er sprake van een omslag in de omzetontwikkeling van de IT-dienstverleners die sinds het tweede kwartaal van 2010 positief was. De Zakelijke dienstverleners deden het evenals in het eerste kwartaal beter. Hun omzet nam met 1,3 procent toe.

Prijsdaling minder sterk
In het tweede kwartaal van 2012 lagen de prijzen in de IT-dienstverlening 3,3 procent lager dan in de zelfde periode een jaar eerder. Dit was sinds 2011 het zesde achtereenvolgende kwartaal waarin de ondernemers hun prijzen zagen dalen. Met 3,3 procent is de prijsdaling in het tweede kwartaal minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen.

Economisch klimaat verslechterd
Uit de conjunctuurenquête van juli 2012 blijkt dat het aantal ondernemers in de IT-dienstverlening dat een verslechtering van het economisch klimaat meldde, kleiner was dan een kwartaal eerder. Maar nog altijd was bijna één op de acht ondernemers van mening dat het economisch klimaat in het tweede kwartaal was verslechterd. Ook voor het derde kwartaal zijn de verwachtingen voor het economisch klimaat negatief. Per saldo voorziet 22 procent van de IT-dienstverleners een verslechtering van het economisch klimaat. Dat zijn er beduidend meer dan een kwartaal eerder.

Bron: CBS