IMK introduceerde in januari 2011 de IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in nood verkeert. De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland. In de praktijk blijkt de IMK-Index een goede voorspeller te zijn voor de faillissementsrapportages van een half jaar later.

“We zijn blij met deze daling natuurlijk”, zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK, “maar ook in economisch betere tijden bevinden veel MKB ondernemers zich in zwaar weer en daar zitten veel bedrijven tussen, die de moeite waard zijn om gered te worden. Dat is goed voor die ondernemers, maar minstens zo goed voor de samenleving”.

De positieve trend wordt niet in alle sectoren gevoeld. In de bouw is het herstel het meest zichtbaar, maar in de zorgsector groeide het aantal bijstandsaanvragen juist volgens het IMK.

De IMK-Index is voor januari 2008 op 100 gesteld en toonde in maart 2010 een maximale stand van 272. Sinds 2014 toont de Index een continu dalende trend en is in het afgelopen kwartaal gedaald naar 95, dus onder de stand van voor de crisis.

\