Toch staat de regionale economie er niet op alle fronten gunstig voor. Zo heeft economische hart en groeimotor Almere last van de achterblijvende zakelijke dienstverlening en drukt de arbeidsmarkt het met de hoge werkloosheid de groeipotentie.

Almere kan de provincie nog niet op sleeptouw nemen.
Gezien de reputatie uit het verleden blijft het herstel van het provinciale economische hart Almere achter. De zevende stad van Nederland groeide in de vijf jaar voor intrede van de economische crisis met meer dan 6% per jaar maar heeft nu moeite om het dal achter zich te laten. Dit is vooral te wijten aan de afhankelijkheid van de zakelijke dienstverlening die pas volgend jaar stabiliseert. Toch blijft het perspectief van Almere ook in de nieuwe economische werkelijkheid met de gunstige ligging, de connecties met de metropoolregio Amsterdam en de geplande ‘schaalsprong’ kansrijk. .

Nieuwe bedrijvigheid cruciaal om de hoge werkloosheid terug te dringen
Met de bevolkingsgroei kan Flevoland nog steeds bovengemiddeld groeien. Door de grote toetreding van jongeren kent Flevoland tegelijkertijd wel de hoogste werkloosheid van Nederland. Om ervoor te zorgen dat deze ‘nieuwe werknemers’ gaan bijdragen aan economische groei is banengroei cruciaal. Nieuwe bedrijven zijn voor Flevoland altijd een belangrijke economische stimulans geweest en dat geldt bij uitstek nu. Het kan hierbij lonen om werkzoekenden nog meer te stimuleren om de weg van het ondernemerschap te kiezen. .

Flevoland vergrijst ook; ouderen zijn zelfs een snellere groeimarkt dan elders
Opvallend is dat de snel stijgende groep 65-plussers een groeimarkt in de jonge provincie Flevoland. Tot dusver was het aandeel ouderen erg laag, maar doordat steeds meer inwoners die zich 20, 30 of 40 jaar geleden in de provincie hebben gevestigd nu die leeftijd bereiken treedt de vergrijzing in Flevoland de komende jaren landelijk het snelst in. De komende 10 jaar stijgt het aandeel 65-plussers met 56% tegenover 27% landelijk. Dit biedt kansen voor ondernemers die hierop inspelen.

Meer informatie: ING- Terugkeer van groei in verschiet voor Flevoland – oktober 2013 (pdf-bestand)