Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10% daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. De daling is wel minder sterk dan voorgaande jaren. Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen – zoals veranderend consumentengedrag, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten – waar ze hun verdienmodel op moeten aanpassen. De kans op faillissement is voor jonge en oude bedrijven gelijk, de oorzaken zijn daarentegen veelal verschillend.
13% minder faillissementen
In de eerste helft van 2018 zijn er 1829 bedrijven failliet gegaan, 13% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. De daling is minder groot dan voorgaande jaren, toen het aantal faillissementen gemiddeld met 20% afnam.
In de meeste sectoren gingen minder bedrijven failliet in de eerste zes maanden van het jaar. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw en de zakelijke dienstverlening, met respectievelijk 22% en 18%. Beide sectoren profiteren van de goed draaiende economie. Alleen in de detailhandel (+4%) en in de zorg (+15%) zijn in de eerste zes maanden van het jaar meer bedrijven failliet gegaan. De zorgsector kampt nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren. In de detailhandel verkeren veel winkeliers, ondanks een toename van de binnenlandse consumentenbestedingen, structureel in zwaar weer.
ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in 2018 rond de 3500 uitkomt, 10% lager in vergelijking met 2017. Het aantal faillissementen komt daarmee op het niveau van begin deze eeuw.
Bron: ING