Aantal faillissementen daalt in 2014 naar 7.600 (-20%)

Het aantal faillissementen daalt dit jaar met 20% ten opzichte van de piek van ruim 9.400 uit 2013. Gecorrigeerd voor zittingsdagen heeft de dalende lijn zich vanaf eind 2013 vrijwel zonder aarzeling doorgezet. Na een aantal lastige jaren hebben veel bedrijven het financieel nog steeds niet makkelijk. Voor het afwenden van een faillissement is de kasstroom het belangrijkst en die verbetert de afgelopen tijd in de meeste sectoren.

Bouw en industrie sterkste dalers, zakelijke dienstverlening kent nog stijgers

De afname van faillissementen is het sterkst in de bouw (-42%) en de industrie (-33%). Vooral de daling in de bouw tikt aan in het totaal, vanwege het grote aantal bedrijven. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn de onderlinge verschillen het grootst. Zo is het aantal failliete ICT-bedrijven in de eerste drie kwartalen van 2014 met 50% gedaald, maar zijn er tegelijkertijd ook nog steeds stijgers zoals de beveiligingsbranche en de financiële tussenpersonen.

Opvallend grote aantal failliete holdings maakt onderliggende beeld nog iets gunstiger

Opvallend is dat het aantal failliete management holdings tot en met het derde kwartaal een stijging van maar liefst 173% laat zien. Inclusief financiële holdings gaat het om 210 bedrijven meer dan vorig jaar. Dit is ondermeer te verklaren doordat meer ondernemers door het zwakke economisch klimaat zijn ontmoedigd om nog door te starten en (persoonlijke) holdings mee laten gaan in faillissement van de werkmaatschappij. Gezien de beperkte activiteiten in holdings is de economische betekenis hiervan gering en is het totaalbeeld dit jaar daarmee nog wat gunstiger.

Bron: ING