Wederom omzetgroei zakelijke dienstverlening
Bedrijven in de zakelijke dienstverlening lieten in het derde kwartaal van 2012 opnieuw een omzetgroei zien. De groei bedroeg 2,6 procent en was daarmee ruim twee keer zo groot als een kwartaal eerder. Hoge groeicijfers werden dit kwartaal gemeten bij bedrijven werkzaam in de keuring en controle en bij managementadviesbureaus. Ook de online reisbemiddelaars deden goede zaken. Architecten hadden het zwaar te verduren en zagen hun omzet dalen met ruim 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee waren de architecten ook in het derde kwartaal de minst presterende sector binnen de zakelijke dienstverlening.

Economisch klimaat verder verslechterd
Uit de conjunctuurenquête van oktober 2012 blijkt dat per saldo één op de vijf zakelijke dienstverleners van mening is dat het economisch klimaat in het derde kwartaal van 2012 verder is verslechterd. Het aantal ondernemers dat oordeelde dat de orderpositie te klein is, was groter dan in het tweede kwartaal. Onvoldoende vraag wordt door 37 procent van de ondernemers gezien als een belemmering voor hun activiteiten, dit zijn er ongeveer evenveel als een kwartaal eerder.

Meer informatie: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/financiele-zakelijke-diensten/publicaties/monitor-zakelijke-diensten/default.htm (deeplink)