Omzetgroei bedrijfsautobranche loopt terug

De omzetgroei in de bedrijfsautobranche is verder afgenomen. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder werd er ruim 2 procent meer omzet behaald. In het vorige kwartaal nam de omzet nog toe met bijna 9 procent. Net als in de vier voorgaande kwartalen steeg de omzet vooral door een stijging van het aantal verkochte bestelauto’s. Over heel 2011 nam de omzet toe met 18 procent.

Omzetgroei personenautobranche neemt verder af

In de eerste drie maanden van 2012 noteerden de handelaren in personenauto’s eveneens minder omzet. In vergelijking met een jaar eerder is de omzet ruim 6 procent gedaald. De omzetgroei in de personenautobranche vlakt vanaf het eerste kwartaal van 2011 af. In het laatste kwartaal van 2011 is zelfs een negatieve omzetontwikkeling zichtbaar. De vermindering van de omzet komt mede door een daling van het aantal verkochte personenauto’s.

Omzet autoservicebedrijven gedaald

Na drie kwartalen van omzetgroei hebben de autoservicebedrijven in het eerste kwartaal van 2012 minder omzet behaald. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder kromp de omzet met circa 4 procent.

Omzetgroei handel in auto-onderdelen iets minder hoog

In het eerste kwartaal van 2012 noteerden handelaren in auto-onderdelen een omzetstijging van ruim 4 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dit is de kleinste groei sinds het derde kwartaal van 2009. In de twee voorgaande jaren was de omzetgroei elk kwartaal minstens twee keer zo sterk. De omzet van handelaren in auto-onderdelen vlakt sinds medio 2010 langzaam af.

Omzet motorenbranche groeit

De motorenbranche kende in het eerste kwartaal van 2012 een positieve omzetontwikkeling in vergelijking met de eerste drie maanden van 2011. De motorfietsbedrijven behaalden ruim 5 procent meer omzet. Deze omzetstijging werd mede veroorzaakt door een sterkere verkoop van nieuwe motorfietsen.

Meer informatie: CBS themapagina Handel en horeca en de themapagina Verkeer en Vervoer.