2011 beter jaar voor de horeca dan 2010
De horeca heeft in het vierde kwartaal van 2011 2,4 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bijna alle horecabranches noteerden in het vierde kwartaal een omzetgroei. Restaurants en cafetaria’s behaalden een meer dan gemiddelde omzetgroei. De omzet van deze eetgelegenheden groeide met respectievelijk 4 en 7,5 procent. In tegenstelling tot de eetgelegenheden deden hotels, cafés, verblijfsrecreatie en catering het minder goed. Over heel 2011 heeft de horeca bijna 4 procent meer omzet behaald. In 2010 kromp de omzet nog met 0,3 procent. De omzetgroei van de horeca is in de laatste twee kwartalen van 2011 meer dan gehalveerd in vergelijking met de groei in de eerste twee kwartalen.

Minder omzet, hogere prijzen en minder personeel verwacht
De ondernemers in de horecabranche zijn zeer pessimistisch over de omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2012. Door per saldo één op de vier wordt een daling van de omzet voorzien. Verder verwacht per saldo 11 procent van de ondernemers dat zij hogere prijzen voor hun diensten in rekening zullen brengen aan hun klanten. Over de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2012 zijn de bedrijven ook somber gestemd. Per saldo voorziet 18 procent van de ondernemers een krimp van hun personeelsbestand.

Omzetgroei hotels blijft achter
In het vierde kwartaal van 2011 hebben hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, bijna 1 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. De groei is lager dan in het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal van dit jaar kwam de groei nog uit op 3 procent. Vooral door de goede resultaten in het eerste en tweede kwartaal steeg de omzet van hotels over heel 2011 met bijna 5 procent. Vorig jaar steeg de omzet van hotels met ruim 3 procent.

Omzet restaurants stijgt
Restaurants en cafetaria’s hebben dit kwartaal het meeste bijgedragen aan de omzetgroei in de horeca. Restaurants hebben 4 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen waren 2,8 procent hoger en het omzetvolume was 1,1 procent hoger. Over heel 2011 steeg de omzet met 5 procent. In 2010 kromp de omzet van de restaurants nog met ruim 5 procent.

Cafetaria’s positieve uitschieters
Cafetaria’s behaalden wederom de grootste omzetgroei. Hun omzet groeide met 7,5 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010. De prijzen bij cafetaria’s stegen met 3,2 procent. Het omzetvolume was 4,2 procent hoger. Over heel 2011 nam de omzet van cafetaria’s met bijna 8 procent toe.

Ook omzetgroei cafés blijft achter
In tegenstelling tot de restaurants en cafetaria’s deden cafés het minder goed. Hun omzet groeide met 1,1 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010. De prijzen stegen met 2,4 procent en het omzetvolume daalde met 1,3 procent. Over heel 2011 wisten de cafés een omzetgroei van 2 procent te realiseren. Ondanks gestegen prijzen, daalde het omzetvolume met 1,1 procent.

Bron: CBS