De burgerlijke en utiliteitsbouw werd in 2013, net als in 2012, zwaar getroffen door de aanhoudende crisis op de woningmarkt en de markt voor bedrijfsgebouwen. In deze branche daalde de omzet in 2013 met bijna 8 procent, maar in het vierde kwartaal nam de omzet met ruim 1 procent toe. Hoewel de omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw ook in 2013 lager was dan in 2012, is onlangs bekend geworden dat de waarde van de door architecten ontvangen bouwopdrachten in het derde kwartaal van 2013 sterk was gestegen. Architecten staan aan het begin van de bouwketen. De opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

De gespecialiseerde bouw, zoals bouwinstallatie-, sloop- en dakdekkersbedrijven, kromp in 2013 met bijna 3 procent. De krimp nam elk kwartaal af, en in het vierde kwartaal was er zelfs groei. De grond, water- en wegenbouw liet in 2012 nog een omzetstijging zien, maar verloor in 2013 bijna 2 procent.

Vanaf het vierde kwartaal van 2012 had een steeds groter deel van de bouwbedrijven een omzet die hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er waren in het vierde kwartaal zelfs meer bedrijven met een omzetstijging dan een omzetdaling.