Restaurants presteerden het best

In alle horecabranches nam de omzet in het vierde kwartaal toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Er werd vooral meer gegeten en gedronken in restaurants. Met 2,7 procent meer omzet en 2,5 procent meer volume presteerden restaurants het best. Ook snackbars hadden een goed vierde kwartaal. De omzetgroei van 2,2 procent was groter dan in de voorgaande kwartalen van 2014.

Hotels behaalden ook meer omzet maar de groei was met 0,8 procent minder sterk dan in de eerste drie kwartalen van 2014. Ook cafés zetten meer om, maar het volume daalde licht. Cafés kampen al sinds 2007 met teruglopende verkopen.

2014: recordgroei

Door de aantrekkende economie hebben zowel de zakelijke- als consumentenbestedingen in de horeca bijgedragen aan mooie groeicijfers voor 2014. Over heel 2014 behaalde de horeca een omzetgroei van 5,6 procent, een record. Het volume nam, na twee jaren met dalende verkopen, met 4,2 procent toe. Hiermee bereikte de horeca qua verkopen en overnachtingen het hoogste niveau sinds 2008. De prijsstijging was in 2014 met 1,3 procent juist de laagste in jaren.

Bron: CBS