Herstel en verbouw zorgen in woning- en utiliteitsbouw voor groei
In het tweede en derde kwartaal 2013 is de bouwproductie voor het eerst sinds 2008 weer twee kwartalen op rij gegroeid (1,5% in het tweede en 0,7% in het derde kwartaal  t.o.v. een kwartaal eerder). Het is de herstel- en verbouwmarkt die in deze periode het groeipad in sloeg. Steeds vaker wordt er gekozen voor transformatie, renovatie of verduurzaming van bestaande gebouwen in plaats van nieuwbouw. Zo groeide de waarde van de afgegeven vergunningen voor herstel, verbouw en uitbreiding in de B&U sector in de eerste helft van 2013. Het tijdelijk verlaagde btw-tarief op arbeid kan daarbij voor een extra duwtje in de rug gezorgd hebben. De nieuwbouw bleef in de B&U nog wel krimpen maar de groei in de herstel- en verbouwmarkt was dusdanig dat de totale bouwproductie ook toenam.

Uitstelgedrag door verlenging verlaagde btw
De tijdelijke btw-verlaging op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud is in het begrotingsakkoord negen maanden verlengd tot het eind 2014. Tijdens de vorige verlaging van de btw in 2010 en 2011 nam het aantal opdrachten van kleine, voornamelijk in het onderhoud actieve, aannemers vooral in de laatste maanden van de regeling toe. De kans bestaat dus dat consumenten een geplande verbouwing ook nu nog even uitstellen tot eind 2014. Door de verslechterde koopkracht is de verwachting dat het effect van de verlaagde btw kleiner is dan in 2010-2011.

Investeringen van telecombedrijven
In de infrasector was in het tweede en derde kwartaal 2013 ook een volumegroei ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit kwam tot stand door investeringen van telecombedrijven waarvan kabelleggers profiteerden.

In 2014 nog een lichte krimp verwacht
Het sentiment van aannemers is de afgelopen maanden duidelijk verbeterd. Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw en Vastgoed; De sector heeft de ergste storm achter de rug, maar bevindt zich nog wel in een druilregen. Het duurt nog wel even voordat er weer enige zonnestralen te zien zijn. De flinke volumedalingen lijken voorbij. Ondanks twee kwartalen van groei, krimpt de bouwproductie door een zeer zwak eerste kwartaal in geheel 2013 nog wel. De gematigde economische vooruitzichten zorgen er voor dat 2014 ook nog een kleine krimp laat zien. Dat betekent dat veel bedrijven nog steeds overleven als eerste prioriteit hebben zolang de overcapaciteit nog niet uit de markt is.

Meer informatie: ING – Door onderhoud en verbouw weer groei – December 2013 (pdf-bestand)