Licht herstel dankzij zakelijke markt

Een run op zeer zuinige auto’s, gedreven door fiscale voordelen voor zakelijke kopers, zorgde in de laatste maanden van 2013 voor hoge autoverkopen. Hoewel 2014 hierdoor een haperend begin kent is de verwachting dat ook dit jaar de zakelijke markt voor (licht) herstel kan zorgen. ING Economisch Bureau schat de omvang van de markt in 2014 in op 425.000 registraties.

In 2015 wordt een tandje bijgeschakeld en kunnen de verkopen oplopen tot 460.000. Belangrijke stimulans hiervoor is de verwachte hogere vervangingsvraag uit de leasemarkt (auto’s uit 2011-12 die terugkeren).

Particulier laat zich niet zien

Met de verwachte verkoopaantallen blijft de markt ook de komende jaren duidelijk achter bij de gemiddelden uit het verleden. Reden is een lage vraag naar nieuwe auto’s onder particulieren. Deze groep blijft verstoken van fiscaal voordeel en heeft voornamelijk te maken met steeds hogere kosten van autobezit- en gebruik. Volgens cijfers van VWE voertuiginformatie- en documentatie daalden de particuliere registraties van nieuwe auto’s vorig jaar met 18%. Er wordt langer in auto’s doorgereden of gekozen voor een occasion. Aanschaf van een nieuwe auto blijkt financieel een grote horde.

Stimulans door particuliere autolease

Om de particuliere markt tegemoet te komen kijkt de automotive sector in toenemende mate naar particuliere lease (private lease of privé lease). Steeds meer partijen (dealerbedrijven, fabrikanten en onafhankelijke leasemaatschappijen) zijn op dit vlak actief, waardoor een breder aanbod ontstaat.

Bron: ING