Scheiding en eigen bedrijf
Scheiden van je partner. Een moeilijke beslissing, waarbij jouw of jullie onderneming een grote rol kan gaan spelen in het scheidingsproces. Wanneer je een eigen bedrijf hebt brengt een echtscheiding veel extra vragen met zich mee. Wij helpen je in deze moeilijke tijd.
Scheiding en eigen bedrijf
Scheiden van je partner. Een moeilijke beslissing, waarbij jouw of jullie onderneming een grote rol kan gaan spelen in het scheidingsproces. Wanneer je een eigen bedrijf hebt brengt een echtscheiding veel extra vragen met zich mee. Wij helpen je in deze moeilijke tijd.
Veelvoorkomende vragen bij scheiden met een eigen bedrijf
Anders dan bij mensen die in loondienst werken, zijn er een hoop extra vragen die bij scheidingen met ondernemers komen kijken. Van wie is de onderneming nu eigenlijk? Krijgt de partner ook een deel van de onderneming of een vergoeding? Wat hebben jullie voor of tijdens het huwelijk geregeld? Wat is de waarde van de onderneming? Wat gebeurt er met mijn pensioen? Dit en veel meer vragen zijn belangrijk voor het scheidingsproces.
Echtscheiding met een eigen onderneming: hier moet je op letten
De rechtsvorm van het bedrijf bepaalt voor een groot deel hoe een scheiding geregeld wordt. Elke ondernemingsvorm heeft namelijk zijn eigen regels. Ben je zzp’er? Dan ben jij eigenlijk het bedrijf. Dit betekent dat alle bezittingen, schulden en andere onderdelen die met het bedrijf te maken hebben, van jou zijn. Sommige zaken kunnen wél onder de huwelijksgemeenschap vallen.
Bij een BV heb je met aandelen te maken. Deze aandelen kunnen onder de huwelijkse gemeenschap vallen. Dit betekent meestal dat de helft van de aandelen van jouw partner is. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan staat meestal beschreven of de aandelen alleen van jou of van jullie samen zijn.
We streven er altijd naar om het bedrijf voort te kunnen zetten. Dit is meestal voor beide partijen de beste oplossing. Het bedrijf hoeft niet per se opgedeeld te worden, maar de waarde van het bedrijf wel.
De voorwaarden waarop je getrouwd bent, spelen een belangrijke rol in jullie scheidingsprocedure. Je kunt op twee verschillende manieren getrouwd zijn: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van bedrijfsvormen in combinatie met de manier waarop je getrouwd bent.
Scheiding bij een eenmanszaak:
Heb je een eenmanszaak (zzp’er) en ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan moet je je bedrijf delen met je ex-partner. Ben je op huwelijks voorwaarden getrouwd? Dan hangt de uitkomst af van de opgestelde voorwaarden.
Scheiding bij een BV:
Voor een BV geldt hetzelfde. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moet de BV onderling verdeeld worden. Toch zit het bij de BV nét iets anders. Een BV heeft namelijk aandelen die verdeeld moeten worden. Denk je nu: “dan splitsen we het aandelenpakket toch in tweeën?” Dat kan wel in theorie, maar gaat in de praktijk meestal niet zo makkelijk. De hoeveelheid aandelen zorgt er namelijk ook voor dat je meer of minder zeggenschap krijgt in het bedrijf. Of je dit dus écht wilt, hangt helemaal af van de situatie.
Scheiding bij een VOF:
Heb je samen met je partner een VOF? Dan wordt de VOF na de scheiding meestal omgezet naar een eenmanszaak. Ook hier is het weer belangrijk om goed te kijken naar de toekomst van het bedrijf. Het ligt namelijk voor de hand om het bedrijf in tweeën te verdelen, maar dit kan ervoor zorgen dat het bedrijf niet kan worden voortgezet. Wanneer je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, kan de verdeling anders zijn.
Om een goede verdeling te kunnen maken, moet de waarde van het bedrijf bepaald worden. Om dit goed uit te laten voeren, is iemand met kennis nodig. Vooral bij een BV: daar moeten de aandelen gewaardeerd worden en moet je je ex uitkopen. Daarnaast is de kans groot dat je op dit moment geen goede band met jouw aanstaande ex hebt of diegene buiten onderhandelingen om zelfs helemaal niet meer wilt spreken. Vraag dus altijd advies van een onafhankelijke partij!
Wist je dat een echtscheiding -als je ondernemer bent- gevolgen heeft voor jouw pensioen? Jouw ex-partner heeft waarschijnlijk recht op een gedeelte van het pensioen wat jij hebt opgebouwd. In veel gevallen zelfs de helft van het pensioen wat is opgebouwd. Daarnaast heeft jouw ex recht op een nabestaandenpensioen. Dit kan gevolgen hebben voor jouw bedrijf.
Een echtscheiding geeft veel zorgen, frustraties en stress. Wij zorgen ervoor dat jullie beiden zo goed mogelijk uit deze situatie komen. Maak gebruik van onze kennis en begeleiding, dan zorgen we ervoor dat dit zo snel mogelijk is afgerond! Wil je vooraf meer informatie over scheidingen of ben je benieuwd naar jouw situatie? Doe de scheidingswijzer!