Ondernemersspecialist (omgeving Randstad en Noord-Nederland)

Vast of Freelance, minimaal 24 uur per week


“Wil jij ondernemers in zwaar weer helpen namens een gemeente?”


Wat ga je doen?

Veel ondernemers hebben het op dit moment zwaar of zien onzekere tijden tegemoet. De overheid heeft voor ondernemers meerdere vangnetten om te zorgen dat die (financiële) problemen kunnen worden opgelost. Als ondernemersspecialist werk je namens IMK bij gemeenten en ondersteun je gemeenten bij de uitvoering van sociale ondernemersregelingen, momenteel met name Bbz, IOAZ en de noodfondsen. En daarmee help je ondernemers om weer op te krabbelen uit een moeilijke situatie en richting een duurzaam verdienvermogen.
De ondernemers waarmee je contact hebt zijn in uiteenlopende sectoren actief.

Je belangrijkste werkzaamheden zijn:

 • Je fungeert als eerste aanspreekpunt en schakel voor ondernemers die beroep willen doen op één van de ondernemersregelingen van de gemeente door het voeren van intakegesprekken en informatieverstrekking.
 • Je treedt op als regisseur bij een aanvraagproces en zorgt voor afhandeling van aanvragen.
 • Waar nodig schakel je externe deskundigheid in of zorgt voor een doorverwijzing.
 • Je doet diverse berekeningen (rentereductie, definitieve inkomens) en onderzoeken (debiteuren en mutaties) en controlewerkzaamheden.
 • Je stelt beschikkingen en schuldbekentenissen op.
 • De werkzaamheden kunnen verschillen per gemeente.

Het IMK werkt voor gemeenten in het hele land en de werkzaamheden vinden over het algemeen plaats op locatie bij gemeenten in je eigen regio en daarnaast hybride.

Over het IMK

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) helpt ondernemers te groeien, ook wanneer ze in zwaar weer verkeren. Dat doen we onder meer in opdracht van gemeenten en grote organisaties. Meer en meer doen we dat voor de ondernemers zelf.

IMK werkt voor diverse gemeenten en/of zelfstandigenloketten. We geven advies over en uitvoering aan ondernemersregelingen binnen het sociale domein. We voeren onder meer onderzoeken uit naar levensvatbaarheid van ondernemingen in het kader van het Bbz.

Als ondernemersspecialist bij een gemeente werk je zelfstandig én samen met 70 professionals (ondernemersadviseurs, ondernemersspecialisten en ondernemerscoaches). Deze IMK-collega’s ontmoet je geregeld en kan je altijd om hulp en advies vragen. Bovendien werk je samen in het team van de gemeente waar je wordt geplaatst.

We zoeken een (ervaren of minder ervaren) ondernemersspecialist die:

 • Ervaring heeft met ondernemersregelingen in het sociaal domein van gemeenten (0 tot 2 jaar of meer dan 2 jaar).
 • Zelfstandig werkt én goed samenwerkt.
 • De vraag achter de vraag herkent en proactief meedenkt in oplossingen.
 • Ervaring heeft met gemeentelijke IT-systemen of dit snel oppikt.
 • Een opleiding heeft op hbo-niveau, denk aan rechten, bedrijfskunde of administratie.

Heb je affiniteit met ondernemerschap, beschik je over een financiële of juridische achtergrond en/of een relevante opleiding, dan nodigen we je vooral uit om te reageren. Voldoe jij niet helemaal aan de gestelde criteria, maar ben jij wel van mening dat jij de juiste persoon bent? Voel je dan vrij om met een motivatie reageren.

We bieden:

 • Een uitdagende baan waarmee je ondernemers écht helpt.
 • Een bruto maandsalaris van € 2.400 tot € 3.200 (starter) of € 3.200 tot € 5.100 (ervaren) op basis van 40 uur, afhankelijk van je achtergrond/ervaring.
 • Een inspirerende werkomgeving met een mooie historie én een uitstekende basis voor een nog mooiere toekomst en plezier met je collega’s bij borrels, events én tijdens je werk.

Heb je belangstelling?

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt; laat ons dat gerust weten zodat we je terug kunnen bellen voor toelichting. Weet je het al zeker en past de functie bij je, stuur dan je cv naar hrm@imk.nl.

Wanneer we voldoende match zien, nemen we contact met je op een voor een korte telefonische kennismaking. Klikt het wederzijds, dan plannen we een eerste gesprek in, waarna je een goed beeld hebt van het IMK, en wij een goed beeld van je werk- en studie-ervaring. Bij het tweede gesprek gaan we dieper in op je talenten en je ambities en kijken we samen hoe die tot hun recht kunnen komen binnen de functie ondernemersspecialist. De laatste stap is het nagaan van referenties en daarna bespreken we de arbeidsvoorwaarden.

Heb je interesse en wil je direct solliciteren?

Zie je een vacature die jou aanspreekt enen wil je onderdeel zijn het IMK-team? Stuur dan je CV en motivatie naar hrm@imk.nl. Mocht je eerst meer informatie willen hebben, bel dan 088 999 00 00.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: