Bedrijf kopen of verkopen

Een bedrijf kopen of verkopen: dat doe je niet elke dag! Het kopen of verkopen van een bedrijf is een spannend proces, want jij wilt je bedrijf overdragen aan iemand waar niet alleen jij, maar ook je personeel een goed gevoel over heeft. En, wat is de juiste prijs voor een bedrijf? Wij helpen je – van begin tot eind- met de (ver)koop van je bedrijf!

Een bedrijf verkopen, hoe doe je dat goed? 

Bij de verkoop van je bedrijf wil je een goede prijs krijgen, maar er ook een goed gevoel aan overhouden. Daarnaast wil je niet achteraf onenigheid krijgen omdat bepaalde onderdelen niet goed zijn vastgelegd. Het is dus verstandig om niet alleen een gesprek met voeren met de koper, maar ook een derde, onafhankelijke persoon aan te laten schuiven. De adviseurs van het IMK staan voor je klaar als onafhankelijk adviespartij. Zij begeleiden jou en de koper door het hele proces heen!

Wat kan ik verwachten van het IMK als adviespartij?

Door het team van meer dan 100 (lokale) experts, is er altijd iemand bij jou in de buurt beschikbaar, met verstand van de branche waar jouw bedrijf actief in is. Samen met jou en de koper gaan we in gesprek. We zorgen ervoor dat beide belangen gehoord worden en lopen alle belangrijke onderwerpen voor de verkoop van een bedrijf na.

Specifieke vraag? Kijk hier eens verder:

Bedrijfswaardering

Het kopen of verkopen van een bedrijf gaat niet zonder het bepalen van de juiste waarde van het bedrijf. Wist je trouwens dat de waarde van het bedrijf niet alleen over de prijs gaat? Geen zorgen, wij helpen je met alle termen en belangrijke onderdelen tijdens dit proces.

Overnamefinanciering

Zonder goede financiering kom je niet ver met de (ver)koop van je bedrijf. Het is dus belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Als koper, maar ook zeker als verkoper. Hoe zonde zou het zijn als de verkoop niet doorgaat omdat er niet goed is nagedacht over de financiering?

Bedrijfsopvolging

Na jaren van hard werken is het zover: jij denkt erover om jouw bedrijf door te geven aan de volgende generatie. Aan je zoon of dochter, ander familielid of misschien wel een betrokken medewerker waar je een goede samenwerkingsrelatie mee hebt opgebouwd. Waar moet je dan allemaal aan denken?

Zo verloopt de verkoop van jouw bedrijf!

Een belangrijke vraag. Het is dus goed om dit voor jezelf op een rijtje te zetten. Dan kan je hier nu én later op terugvallen. Denk daarnaast ook alvast over deze vragen na:

  • Wie is geschikt om mijn bedrijf over te nemen? Ken ik deze persoon al of moet ik nog op zoek naar een geschikte kandidaat?
  • Welke prijs wil ik voor mijn bedrijf vragen?
  • Zijn er aanvullende voorwaarden nodig? Zo ja, welke?
  • Hoe regel ik alles op het gebied van belastingen, administratie en regels?
  • Blijf ik na de overname nog betrokken in het bedrijf? Zo ja, wat ga ik dan doen?
  • Hoe lang blijf ik aansprakelijk voor verplichtingen vanuit het bedrijf?

Waarschijnlijk heb je niet zomaar antwoord op deze vragen en dat hoeft ook niet! Neem genoeg tijd om deze vragen voor jezelf te beantwoorden. Wij geven je daarbij hulp en advies om jouw bedrijf op een zo goed mogelijke manier te verkopen.

Om kopers te vinden, wil je natuurlijk duidelijk maken wat voor bedrijf je te koop hebt. Het is dus handig om een aantal dingen inzichtelijk te maken met een profielschets. In deze profielschets staat een sterkte-zwakte analyse, de ambitie en missie van de onderneming en de winstverwachting voor de lange termijn.

Deze profielschets maak je samen met een adviseur. Hij helpt om alles duidelijk in kaart te brengen. Dit zorgt ervoor dat je jouw bedrijf écht kan gaan verkopen en helpt je om na te denken over belangrijke zaken. Op naar de volgende stap!

Koper gevonden? Tijd om meer informatie te geven dan alleen de profielschets. Je gaat dus aan de slag met het opstellen van een verkoopmemorandum. Dit verslag geeft de koper meer informatie over de volgende onderwerpen:

  • De geschiedenis van het bedrijf
  • De marktontwikkelingen van de branche waar je actief in bent
  • Productiegegevens
  • Reden van verkoop
  • Organisatiestructuur
  • De financiële situatie

Een verkoopmemorandum bevat dus gevoelige informatie. Je deelt dit verslag dus alleen met een partij waarvan je bijna zeker weet dat ze jouw bedrijf willen kopen. Daarnaast is het altijd goed om deze partij een geheimhoudingscontract te laten tekenen. Onze mensen geven je natuurlijk een goed advies over het vrijgeven van een verkoopmemorandum.

Vervolgens is het tijd voor het belangrijkste punt: het bepalen van de verkoopprijs én de waarde van het bedrijf. Twee onderwerpen die wel met elkaar te maken hebben, maar niet hetzelfde zijn. Het bepalen van de waarde en de verkoopprijs is een lastig proces en is afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan deze factoren:

  • Toekomstige vrije kasstromen
  • Het eigen vermogen
  • Toekomstverwachting van de nettowinst
  • Strategische en operationele waarde

Om de verkoopprijs te bepalen, moet dus eerst de bedrijfswaarde bepaalt worden. De waarde en prijs zijn bijna altijd twee verschillende getallen.

Yes! Wanneer de koper de financiering rond heeft gekregen is het tijd voor de laatste stap. Tijdens het proces hebben we verschillende documenten opgesteld. Een verkoopcontract en eventuele aanvullende voorwaarden. Tijdens zo’n tekenmoment wordt het contract en de aanvullende voorwaarden nog eens doorgelezen. Is alles door beide partijen goedgekeurd? Dan is het tijd om te tekenen. De koper een mooi bedrijf én jij een mooi bedrag. Van harte gefeliciteerd met de verkoop van je bedrijf!

Wil jij een bedrijf (ver)kopen? Vraag een adviesgesprek aan!

Bel 088 999 00 00 of maak gebruik van dit contactformulier:

Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: