Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen doe je niet van de één op de andere dag. Of je nu een startende ondernemer bent of een meer ervaren ondernemer die uit wil breiden, een bedrijf overnemen is en blijft iets waar je voldoende tijd en aandacht aan moet besteden. Ook de verkoop van een onderneming is een belangrijke stap. Vaak is er met ziel en zaligheid aan de onderneming gewerkt, en alle zaken goed regelen betekent dat er na de verkoop ruimte ontstaat voor andere zaken. Wanneer je dit niet doet of hier te licht over denkt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Het IMK helpt je hierbij.

In dit artikel brengen we je dan ook graag een aantal belangrijke zaken onder de aandacht die aan bod kopen bij een overname van een bedrijf.

Waar je op moet letten bij het kopen van een bedrijf

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is waarom je een bedrijf wilt overnemen. Is dit voor jou een mooie gelegenheid om als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan? Werk je ergens al geruime tijd en krijg je de kans om het bedrijf over te nemen? Heb je al een bedrijf en wil je dit uitbreiden door een bedrijf over te nemen? Wil je een bedrijf kopen om de concurrentie uit te schakelen? Het waarom is belangrijk, want hierdoor wordt namelijk het doel van de bedrijfsovername inzichtelijk. Met een helder doel voor ogen kun je ook daadwerkelijk op zoek gaan naar een overnamekandidaat die bij dit doel past.

Het waarom werkt twee kanten op. Minstens zo belangrijk is het om aan de verkopende partij te vragen waarom deze zijn bedrijf van de hand wil doen. Neem hierbij geen genoegen met een antwoord wat in jouw ogen niet duidelijk is. Immers, het gaat om nogal iets en dan heb je eenvoudigweg recht op een eerlijk en volledig antwoord. Daarnaast draagt inzicht in de verkoopmotieven bij aan een goede onderhandelingspositie.

Vergis je niet wat er allemaal bij een bedrijfsovername komt kijken. De kans is groot dat je met zaken wordt geconfronteerd waarmee je nog niet eerder te maken hebt gehad. Denk hierbij onder andere aan:

  • het eventueel overnemen van personeel,
  • de juridische aspecten bij het kopen van een bedrijf, want hoe is het bijvoorbeeld geregeld met betrekking tot de aansprakelijkheid?
  • de fiscale aspecten van een bedrijfsovername,
  • de waardebepaling van het bedrijf in kwestie,
  • de nieuwe gezagsverhoudingen die ontstaan.

Onvoldoende kennis en expertise op deze gebieden kan je duur komen te staan. Bij het overnemen van een bedrijf speelt ook emotie vaak een grote rol. Dit kan een verkeerde invloed hebben op het nemen van beslissingen. IMK heeft een ruime ervaring in het begeleiden bij de aankoop van een bedrijf. Omdat wij een onafhankelijke derde partij zijn, zijn wij niet emotioneel betrokken bij de aankoop. Wij benaderen een bedrijfsovername altijd rationeel. Dit wil overigens niet zeggen dat wij geen rekening houden met emoties!

Voordat je contact opneemt met de verkopende partij heb je natuurlijk zelf al de nodige research gepleegd. Het internet is wat dit betreft vandaag de dag een ongekende bron van informatie. Lees je zoveel mogelijk in over het bedrijf dat je wilt overnemen. Verdiep je in de geschiedenis, raadpleeg de Kamer van Koophandel, lees online reviews van klanten, raadpleeg (sociale) media en ga zo maar door. Zo kom je goed beslagen ten ijs wanneer je besluit om de verkopende partij te benaderen.
Ga je een bedrijf overnemen, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je hiervoor een prijs overeenkomt die passend te noemen is. Als ondernemer weet je als geen ander dat de prijs bepaalt wordt door vraag en aanbod. Maar bij een bedrijf kopen is dit echter wel een beetje te kort door de bocht. Zeker, vraag en aanbod spelen een rol, maar minstens zo belangrijk is het om de waarde van het bedrijf te weten. Het bepalen van de juiste waarde van een bedrijf noemen we bedrijfswaardering.

Om tot een goede waardebepaling te komen van het bedrijf dat je wilt overnemen is kennis wederom het toverwoord. Je kunt hierbij niet zonder informatie van de verkoper. Deze zal je inzicht moeten geven in ‘de cijfers van het bedrijf’. Maar enkel en alleen daarmee ben je er nog niet. Kennis van de sector waarin het bedrijf actief is en kennis van het werkgebied (regio) van het bedrijf zijn minstens zo belangrijke factoren. Ook bij deze vraagstukken staat IMK je natuurlijk graag met raad en daad bij.

Je hebt contact gehad met de verkopende partij en van beide kanten is er de wil om met elkaar aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. De kans is aanwezig dat je niet de enige bent die dit bedrijf wilt overnemen. Een intentieverklaring brengt rust voor zowel jou als voor de verkopende partij. Wanneer er een intentieverklaring getekend is, dan komt dit er in het kort op neer dat alle mogelijke kapers voor de kust ook daadwerkelijk voor de kust blijven. Pas als de onderhandelingen op niets uitdraaien mogen zij weer ten tonele verschijnen.

Wees je ervan bewust dat onderhandelen echt een vak apart is. Het is een spel waarbij je goed na moet denken over elke stap die je zet. Soms moet je juist iets weggeven om iets terug te krijgen en dit spel moet je wel beheersen om tot een bevredigend eindresultaat te komen. Bovendien moet je ervoor waken dat je niet teveel vertelt over de plannen de je met het bedrijf hebt. De verkopende partij kan dit helemaal verkeerd opvatten en dit als kritiek op de bedrijfsvoering en het bedrijfsbeleid zien. Dit komt jou onderhandelingspositie niet ten goede. Schakel dus ook, of misschien wel juist, tijdens de onderhandelingsfase de hulp in van het IMK.

De laatste fase bij de overname van het bedrijf

Gefeliciteerd! De onderhandelingen zijn tot een goed einde gebracht. Voor je ligt een overeenkomst waarin beide partijen zich uitstekend kunnen vinden. Alleen de handtekeningen moeten nog worden gezet en het proces dat bedrijf kopen heet is hiermee zo goed als afgerond. Rest er nog één ding en dat is de financiering van de bedrijfsovername.

Er zijn maar weinig ondernemers die een bedrijf kopen en dit volledig uit eigen middelen financieren. Het gaat vaak om grote bedragen en hiervoor moet een passende financiering voor gevonden worden. Zorg ervoor dat je weet wat voor jou de mogelijkheden zijn als het gaat om bedrijfsfinanciering. Op deze manier weet je tot hoever je kunt gaan qua aankoopprijs en bovendien kun je de deal dan ook snel definitief maken. Op het gebied van overnamefinanciering heeft het IMK jou veel te bieden. Wij hebben een groot netwerk dat bestaat uit onder andere banken, investeerders en financiële instellingen. Dit netwerk zetten wij graag in om ook jou een passende overnamefinancieringen te bieden.

Na het lezen van dit artikel weet je, weliswaar in hoofdlijnen, dat er veel komt kijken bij een bedrijf kopen. Weet echter dat je er niet alleen voor staat, want het IMK is staat ook jou graag bij met raad en daad tijdens het gehele traject van een bedrijfsovername. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over wie we zijn en wat we specifiek voor jou kunnen betekenen.

Vragen? Neem contact op met het IMK!

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: